30 mai 2019

Donald Trump reafirmă disponibilitatea de a negocia cu Iranul

Mihai Draghici

Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, a reiterat joi disponibilitatea de a purta negocieri cu liderii Iranului, în contextul tensiunilor bilaterale, relatează site-ul agenţiei Associated Press.

"Dacă liderii iranieni vor să discute, eu sunt disponibil", a declarat Donald Trump de la Casa Albă, argumentând că economia Iranului este afectată puternic de sancţiunile economice americane.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a refuzat miercuri orice negocieri cu Statele Unite şi a reiterat că Teheranul nu încearcă să fabrice arme nucleare.

Donald Trump a semnalat în mai multe rânduri că vrea negocieri cu Iranul.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

Mike Pompeo şi secretarul interimar al Apărării, Patrick Shanahan, au explicat în Congresul SUA că abordarea Administraţiei de la Washington are rolul de a descuraja Teheranul, nu de a-l provoca.