24 august 2019

Donald Trump reacţionează la decizia Chinei, anunţând noi taxe vamale asupra importurilor de produse chineze

Mihai Draghici

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a reacţionat la taxele vamale anunţate de Administraţia din China, anunţând tarife suplimentare la importuri de sute de miliarde de dolari de produse chineze, situaţie care va conduce la amplificarea crizei comerciale bilaterale.

"Din păcate, administraţiile precedente ale SUA au permis Chinei să se distanţeze atât de mult de comerţul corect şi echilibrat încât a devenit o mare povară pentru contribuabilii americani. În calitatea de preşedinte, eu nu mai pot permite acest lucru. În spiritul ajungerii la comerţ corect, trebuie să echilibrăm actuala relaţie comercială foarte incorectă. China nu ar fi trebuit să introducă noi tarife asupra unor produse din SUA în valoare de 75 de miliarde de dolari (decizia este motivată politic)", a declarat Donald Trump prin Twitter.

"Începând de la 1 octombrie, produse în valoare de 250 de miliarde din China, taxate acum cu 25%, vor fi taxate cu 30%. În plus, restul de produse în valoare de 300 de miliarde de dolari din China, care erau taxate de la 1 septembrie cu 10%, vor fi taxate de acum cu 15%", a precizat Trump.

Preşedintele american le-a cerut, vineri după-amiază, companiilor americane care au activităţi în China să revină în Statele Unite, în contextul amplificării conflictului comercial bilateral. "Ţara noastră a pierdut, în mod stupid, mii de miliarde de dolari în relaţia cu China de-a lungul anilor. Nu-au furat proprietăţi intelectuale într-un ritm de sute de miliarde de dolari pe an şi vor să continue. Nu voi permite acest lucru! Nu avem nevoie de China şi, sincer, ne-ar fi mult mai bine fără ei. Sumele masive de bani furate de China din Statele Unite an după an, de zeci de ani, trebuie şi se vor opri. Prin urmare, marile noastre companii americane au ordinul de a începe imediat să caute alternative la China, inclusiv prin aducerea acasă şi fabricarea produselor în SUA", a declarat Donald Trump prin Twitter.

Administraţia Chinei a anunţat, vineri, intenţia de a impune taxe vamale pentru produse importate din Statele Unite în valoare de 75 de miliarde de dolari, ca reacţie la decizii similare ale Administraţiei Donald Trump. Ministerul Comerţului de la Beijing a anunţat că vor fi introduse taxe vamale suplimentare de 5% sau 10% pentru 5.078 de produse fabricate în Statele Unite. Este vorba în principal de produse agricole, petrol, avioane uşoare şi automobile.