27 iulie 2019

Donald Trump: Nu învinovăţesc Turcia pentru achiziţionarea sistemelor S-400

Andrei Vacaru

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat vineri că nu învinovăţeşte Turcia pentru achiziţionarea sistemelor S-400 din Rusia, cu toate că această mişcare a Ankarei ar urma să ducă la excluderea Turciei din programul de achiziţie a aeronavelor de vânătoare F-35, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Trump a făcut această declaraţie pentru reporterii acreditaţi la Casa Albă, însă nu a anunţat când va decide impunerea de sancţiuni Turciei, aşa cum prevede legislaţia americană.

„Analizăm situaţia de ansamblu a Turciei. Este o situaţie dificilă. Nu învinovăţesc Turcia, pentru că sunt foarte multe circumstanţe în acest caz”, a declarat Trump.

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat că ţara sa va căuta o altă variantă pentru achiziţionarea de aeronave de vânătoare dacă Administraţia de la Washington nu va aproba vânzarea aeronavelor F-35.

Erdogan a declarat vineri că speră ca Statele Unite să fie „rezonabile” în ceea ce priveşte problema sancţiunilor.

Eliminarea Turciei din programul F-35 nu a fost finalizată, iar Ankara este în momentul de faţă doar suspendată, au informat joi oficiali militari turci.

În urma deciziei luate de SUA, compania de stat rusă Rostec a declarat că Rusia va fi pregătită să livreze avioane militare SU-35 Turciei la cererea Ankarei. Oficialii turci au informt joi că nu există încă discuţii cu Rusia privind achiziţionarea unor alternative pentru avioanele F-35.

Ankara a comandat un sistem antibalistic şi antiaerian rus S-400, dar cazul a amplificat tensiunile dintre Turcia şi Statele Unite, aliaţi în cadrul NATO. Statele Unite avertizează că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu echipamentele NATO, formulând temeri că ar putea fi expuse date secrete de tip tehnic despre avioanele militare americane F-35.