03 ianuarie 2019

Donald Trump nu înţelege situaţia din Siria şi influenţa Iranului, acuză un oficial israelian

Mihai Draghici

Decizia preşedintelui SUA, Donald Trump, de a retrage trupele americane din Siria a fost luată în pofida rapoartelor serviciilor de informaţii şi arată că liderul de la Casa Albă nu înţelege situaţia de pe teren şi activităţile Iranului, afirmă un oficial israelian citat de site-ul Ynetnews.com.

Sursă foto: Mediafax

Pe fondul criticilor privind situaţia din Siria, Donald Trump a declarat mieruri că "Iranul nu mai este aceeaşi ţară". "Iranul îşi retrage oamenii din Siria. Pot face ce vor acolo, sincer, dar îşi retrag oamenii. Îşi retrag oamenii din Yemen. Iranul vrea acum să supravieţuiască. Iranul voia să facă totul şi să distrugă Israelul cât putea. Acum, Iranul este o ţară foarte diferită", a afirmat Donald Trump, citat de site-ul Ynetnews.com şi de cotidianul Times of Israel.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a întâlnit recent cu secretarul de Stat american, Mike Pompeo, pentru a discuta despre situaţia din Siria şi despre influenţa Iranului. În urma întrevederii, un oficial israelian a declarat că Benjamin Netanyahu a primit "aproape tot ce a cerut" din partea lui Mike Pompeo.

Însă un alt oficial israelian a criticat dur decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor americane din Siria. "Este nefericit faptul că preşedintele nu acordă atenţie dovezilor furnizate de serviciile de informaţii", a declarat oficialul israelian, citat de site-ul Ynetnews.com.

"Suntem în stare de şoc. Trump pur şi simplu nu înţelege amploarea activităţilor militare iraniene în regiune. Ne consolează faptul că Trump măcar nu se opune operaţiunilor militare israeliene în Siria. Declaraţiile preşedintelui nu vor schimba situaţia în ceea ce ne priveşte, noi vom continua să acţionăm în mod determinat împotriva ingerinţelor iraniene", a subliniat oficialul israelian.

Israelul efectuează frecvent operaţiuni militare în Siria, atacând poziţii militare iraniene sau transporturi de armament destinate mişcării şiite libaneze Hezbollah.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a decis, pe fondul criticilor, retragerea etapizată a trupelor americane din Siria, au afirmat oficiali de la Washington citaţi de cotidianul The New York Times. Conform surselor citate, Donald Trump a stabilit ca retragerea efectivelor americane din Siria să aibă loc în patru luni, deşi iniţial anunţase un termen de 30 de zile. În cursul vizitei în Irak, liderul de la Casa Albă i-a spus comandantului trupelor americane, generalului Paul J. LaCamera, că militarii americani din Siria vor fi retraşi în câteva luni. Donald Trump a confirmat prin Twitter că retragerea trupelor din Siria se va face "lent". "Dacă ar fi făcut altcineva ce am făcut eu în Siria, care era un teren al reţelei teroriste Stat Islamic când am devenit eu preşedinte, ei ar fi eroi naţionali. Acum, reţeaua terorirstă Stat Islamic a dispărut în cea mai mare parte, noi retragem lent militarii, aducându-i acasă la familii, în timp ce luptăm în continuare cu restul membrilor reţelei Stat Islamic", a transmis Donald Trump prin Twitter. Rugat să comenteze, un purtător de cuvânt al Pentagonului, Sean Robertson, a afirmat: "Voi lasa cuvintele preşedintelui să vorbească de la sine".

Donald Trump va reevalua situaţia din Siria şi probabil va încetini ritmul retragerii trupelor americane din această ţară, a declarat luni senatorul republican Lindsey Graham, preşedintele Comisiei Forţelor Armate din Senatul SUA, după întâlnirea cu liderul de la Casa Albă. "După discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele şi cu generalul Joseph Dunford (şeful Statului Major -n.red.), mă simt bine mai mult ca niciodată în privinţa direcţiei în care mergem. Cred că încetinim lucrurile într-un ritm inteligent", a declarat senatorul Lindsey Graham, citat de CNN. "Obiectivul a fost permanent acelaşi: să ne putem retrage din Siria şi să ne asigurăm că reţeaua teroristă Stat Islamic nu mai revine. Cred că acum suntem într-o situaţie de pauză, reevaluăm care este cea mai bună modalitate de a atinge obiectivul preşedintelui de a-i face pe alţii să contribuie mai mult", a subliniat senatorul Lindsey Graham, unul dintre liderii Partidului Republican din SUA. "Preşedintele nu a revenit asupra deciziei" de retragere a trupelor. "Pauza are rolul evaluării condiţiilor de pe teren", a explicat Graham.

Preşedintele american, Donald Trump, a criticat recent ţările aliate care profită de Statele Unite în materie de securitate şi în relaţiile comerciale, afirmând că va rezolva această problemă, pe fondul criticilor privind decizia retragerii trupelor din Siria. "Pentru acei senatori care cred că mie nu îmi place sau nu apreciez să fim aliaţi cu alte ţări, ei greşesc, eu apreciez acest lucru. Însă nu îmi place când aceste ţări profită de prietenia cu Statele Unite, atât din punctul de vedere al protecţiei militare, cât şi la nivel comercial", a afirmat Donald Trump săptămâna trecută. "Noi subvenţionăm armatele multor ţări foarte bogate din lume, în timp ce aceleaşi ţări profită total de pe urma Statelor Unite şi a contribuabililor americani la nivel comercial. Generalul Mattis nu a considerat acest lucru o problemă. Eu cred că este şi o remediez!", a adăugat Donald Trump. Ulterior, liderul de la Casa Albă a transmis că "Arabia Saudită a acceptat acum să aloce, în locul Statelor Unite, fondurile necesare pentru reconstruirea Siriei".

Donald Trump critică frecvent aliaţii Statelor Unite din cadrul NATO deoarece nu alocă fonduri suficiente pentru securitatea comună. Germania şi Franţa au refuzat să suplimenteze rapid bugetele militare până la nivelul solicitat de Donald Trump.

Recent, Donald Trump a decis retragerea trupelor americane din Siria şi diminuarea efectivelor militare din Afganistan. Preşedintele SUA a luat spontan decizia de retragere a militarilor americani din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, au afirmat oficiali citaţi de agenţia Associated Press. Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan. Liderul Turc i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezenţă militară americană în Siria a fost învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. "De ce mai sunteţi acolo?", l-ar fi întrebat Erdogan pe liderul de la Casa Albă. "Discuţiile la Washington au fost ferme. Toată lumea l-a îndemnat pe Donald Trump să respingă propunerile Turciei", a explicat un alt oficial. Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroşi politicieni din Statele Unite, dar şi de ţări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia.