22 noiembrie 2018

Donald Trump nu este de acord cu poziţia CIA privind implicarea prinţului saudit în asasinarea jurnalistului

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a contestat joi seară raportul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) privind asasinarea jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, afirmând că nu s-a concluzionat că prinţul Mohammad bin Salman a ordonat crima şi sugerând că poate ar trebui trasă la răspundere "lumea".

"CIA nu a ajuns la nicio concluzie", a declarat Donald Trump la reşedinţa sa din staţiunea Mar-a-Lago (Florida). "Nu, nu au ajuns la nicio concluzie. Au sentimente de un anumit tip. Am raportul, nu au ajuns la nicio concluzie, nu ştiu dacă cineva poate ajunge la concluzia că prinţul a făcut aşa ceva. Poate ar trebui trasă la răspundere lumea, pentru că lumea este un loc foarte, foarte violent", a spus Trump.

"Eu spun aşa: nu ştiu, nu ştiu. Dar fie că a făcut-o ori nu, prinţul neagă vehement. Şi tatăl lui, regele, neagă vehement. CIA nu spune că au făcut-o ei, ei indică spre anumite lucruri şi concluzionează că poate prinţul a făcut-o sau poate că nu", a subliniat Donald Trump, citat de NBC News.

Potrivit cotidianului turc Hürriyet, CIA a interceptat o conversaţie telefonică în care prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman solicită "reducerea la tăcere a lui Jamal Khashoggi cât mai rapid".

Preşedintele Donald Trump a declarat marţi că, indiferent dacă prinţul moştenitor saudit este implicat sau nu în asasinarea jurnalistului disident Jamal Khashoggi, Statele Unite vor menţine relaţiile cu Arabia Saudită, pentru protejarea intereselor americane, pe cele ale Israelului şi ale altor aliaţi. "Reprezentanţi ai Arabiei Saudite afirmă că Jamal Khashoggi a fost un duşman al ţării, un membru al mişcării Fraţii Musulmani, dar decizia mea nu se bazează pe aceste lucruri - este o crimă inacceptabilă şi oribilă. Regele Salman şi prinţul moştenitor Mohammad bin Salman neagă vehement că au cunoştinţă de planificarea ori asasinarea domnului Khashoggi. Serviciile noastre secrete continuă să analizeze toate informaţiile, dar se poate foarte bine ca prinţul moştenitor să fi avut cunoştinţă de acest eveniment tragic - poate că a ştiut, poate că nu a ştiut!", a declarat Donald Trump, citat de site-ul Axios.com. "Acestea fiind spuse, s-ar putea să nu aflăm niciodată toate datele referitore la asasinarea domnului Jamal Khashoggi. În orice caz, relaţia noastră este cu regatul Arabiei Saudite. Au fost un aliat major în lupta noastră foarte importantă cu Iranul. Statele Unite intenţionează să rămână un partener constant al Arabiei Saudite pentru a asigura interesele ţării noastre, ale Israelului şi ale altor parteneri din regiune. Avem obiectivul major de a elimina ameninţarea terorismului în întreaga lume", a adăugat Donald Trump.

"Înţeleg că sunt membri ai Congresului care, din raţiuni politice ori din alte motive, ar vrea ca noi să mergem în altă direcţie - sunt liberi să facă acest lucru. Voi lua în considerare ideile care îmi vor fi prezentate, dar doar dacă sunt compatibile cu securitatea absolută a Americii. După Statele Unite, Arabia Saudită este cea mai mare naţiune care produce petrol. Au colaborat strâns cu noi şi au fost foarte receptivi la solicitările mele de a ţine preţurile la petrol la niveluri rezonabile - lucru foarte important pentru lume. În calitatea de preşedinte al Statelor Unite, intenţionez să mă asigur că, într-o lume foarte periculoasă, America îşi urmăreşte interesele naţionale şi contestă puternic ţările care vor să ne facă rău. Spus simplu este America pe primul loc!", a subliniat liderul de la Casa Albă, denunţând influenţa negativă a Iranului în Orientul Mijlociu.

Surse citate de NBC News au declarat că Agenţia Centrală pentru Informaţii (CIA) a stabilit că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a ordonat asasinarea jurnalistului rezident american Jamal Khashoggi. Donald Trump a catalogat concluziile CIA drept "premature", dar "posibile", subliniind că asasinatul "nu ar fi trebuit să aibă loc".

Jamal Khashoggi a dispărut în Consulatul Arabiei Saudite din oraşul turc Istanbul. Arabia Saudită a admis că editorialistul cotidianului The Washington Post a fost ucis, încercând să atribuie crima unor agenţi care au acţionat pe cont propriu. Dovezile existente sugerează că prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, a coordonat operaţiunea de asasinare a jurnalistului disident Jamal Khashoggi, iar teoria conform căreia autorii ar fi militari indisciplinaţi este o "ficţiune", a afirmat sir John Sawers, un fost director al MI6.

Arabia Saudită a negat că prinţul moştenitor saudit ar fi implicat în acest complot. Preşedintele SUA, Donald Trump, a cerut clarificări din partea Arabiei Saudite în acest caz.