03 august 2019

Donald Trump l-a retras pe candidatul propus pentru funcţia director al agenţiilor de informaţii din SUA în contextul controverselor privind lipsa sa de experienţă

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, l-a retras pe candidatul propus de el pentru funcţia de director al Comunităţii serviciilor de informaţii americane, republicanul John Ratcliffe, în contextul criticilor privind lipsa de calificare a congresmanului în acest domeniu, informează postul BBC News.

Sursă foto: Mediafax

Trump a transmis pe Twitter că i-a explicat lui Ratcliffe că procesul de numire a sa ar fi "mizerabil" pentru el şi familia din cauza tratamentului "incorect" din partea mass-mediei, astfel că politicianul republican a decis să rămân în Congres.

La rândul său, Ratcliffe i-a mulţumit lui Trump, adăugând că nu doreşte ca această funcţie să devină "o chestiune pur politică şi partizană".

Ratcliffe a fost acuzat de critici de pe scena politică şi de mass-media că şi-a exagerat nivelul de experienţă privind domeniul serviciilor secrete.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat în urmă cu o săptămână că intenţionează să îl nominalizeze pe John Ratcliffe pentru postul de director al Comunităţii serviciilor de informaţii americane, înlocuindu-l astfel de Dan Coats, care a decis să demisioneze, informează site-ul Axios.com şi postul CNN.

Conform unor surse de la Casa Albă citate de site-ul Axios.com, Donald Trump a decis să îl desemneze pe congresmanul republican John Ratcliffe pentru funcţia de director al Comunităţii serviciilor de informaţii pentru că a fost foarte încântat de modul în care acesta a contestat în cursul audierilor desfăşurate recent în Camera Reprezentanţilor raportul Comisiei Robert Mueller, care a anchetat ingerinţele electorale ruse.

Surse politice de la Washington citate de site-ul Axios.com afirmau pe 12 iulie că Donald Trump ar intenţiona să îl înlocuiască pe Dan Coats din funcţia de director al Comunităţii serviciilor de informaţii americane. Donald Trump ar fi vrut chiar desfiinţarea funcţiei de director al Comunităţii serviciilor de informaţii, deoarece o consideră birocratică, dar, întrucât acest lucru nu este posibil, preşedintele ar fi analizat posibilitatea "diminuării atribuţiilor" acestui post, a declarat, sub protecţia anonimatului, un oficial de la Washington.

Dan Coats l-a deranjat pe Donald Trump de mai multe ori prin declaraţii publice. În 2018, Dan Coats a criticat, într-un interviu acordat NBC, presupusa relaţie apropiată pe care Donald Trump o are cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. În urmă cu câteva luni, Dan Coats a declarat în Senatul SUA că este improbabil ca regimul din Coreea de Nord să renunţe la armele nucleare, deşi Donald Trump susţine că înregistrează progrese în dialogul cu liderul de la Phenian, Kim Jong-Un.

Directorul Comunităţii serviciilor de informaţii americane îi este subordonat direct preşedintelui şi are rolul coordonării tuturor agenţiilor secrete din SUA.