23 iulie 2018

Donald Trump l-a avertizat pe preşedintele iranian împotriva ameninţării Statelor Unite

Teodora Marinescu

Preşedintele american Donald Trump l-a avertizat pe omologul său ranian Hassan Rouhani împotriva ameninţării Statelor Unite, după ce acesta a declarat că "un război cu Iranul este mama tuturor războaielor", relatează site-ul agenţiei Reuters.

"Niciodată să nu mai ameninţi Statele Unite, sau vei înfrunta consecinţele aşa cum au facut-o şi alţii de-a lungul istoriei. Nu mai suntem o ţară care să suporte cuvintele tale care îndeamnă la violenţă şi moarte. Ai grija!", a declarat Donald Trump pe contul personal de Twitter.

Într-un discurs susţinut duminică, secretarul de Stat Mike Pompeo a denunţat liderii Iranului ca făcând parte dintr-o "mafie" şi a promis să ajute iranienii în lupta lor împotriva Guvernului

În cadrul unei reuniuni a diplomaţilor iranieni, Rouhani a declarat că "America trebuie să înţeleagă (...) pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor şi războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor".

Donald Trump a anunţat în luna mai decizia de retragere a Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Iranul în anul 2015. Donald Trump a argumentat că el lansase de mult timp avertismente în legătură cu Acordul nuclear iranian, pe care l-a catalogat drept "defectuos", "decăzut şi putred", o "ruşine" pentru el, în calitatea de "cetăţean american". Liderul de la Casa Albă susţine că Iranul încearcă să fabrice arme atomice, oferind asigurări că Statele Unite nu vor permite acest lucru. Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.