21 decembrie 2018

Donald Trump: Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a demisionat şi va părăsi această funcţie la finalul lunii februarie

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat că secretarul american al Apărării, Jim Mattis, va părăsi acest post la finalul lunii februarie, anunţul survenind la doar o zi după decizia liderului de la Casa Albă de retragere a trupelor americane din Siria, informează presa internaţională.

Sursă foto: Mediafax

 

 

În scrisoarea sa de demisie, Mattis şi-a exprimat părerile sale privind "tratarea cu respect a aliaţilor" şi folosirea "tuturor instrumentelor puterii americane pentru a oferi securitate comună", relatează BBC News online.

"Pentru că aveţi dreptul la un secretar al Apărării al cărui păreri sunt mai similare cu ale dumneavoastră în aceste privinţe şi pe alte teme, cred că este corect să demisionez", a afirmat Mattis în scrisoare trimisă preşedintelui Trump.

Senatorul republican Marco Rubio a afirmat că această evoluţie este "înfricoşătoare", afirmând că Mattis era "o insulă de stabilitate în mijlocul haosului Administraţiei Trump".

 

 

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria. Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecţiile liderilor militari, a fost criticată de numeroşi politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova, potrivit USA Today.

Oficiali americani citaţi de agenţia Reuters au transmis că cel mai probabil vor fi sistate şi atacurile aeriene împotriva poziţiilor Stat Islamic.