20 iunie 2019

Donald Trump: Iranul a făcut o "mare eroare" doborând drona americană

Mihai Draghici

Iranul a comis o "foarte mare eroare" prin doborârea avionului militar american, a declarat joi preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, în contextul tensiunilor dintre Washington şi Teheran.

Sursă foto: Mediafax

"Iranul a comis o foarte mare eroare!", a declarat Donald Trump prin Twitter.

Ulterior, întrebat de jurnalişti, Donald Trump şi-a nuanţat afirmaţiile, sugerând că Teheranul ar fi putut doborî drona americană în mod accidental. "Poate că a fost cineva neglijent sau stupid, vreun general ori cineva", a afirmat Donald Trump, citat de agenţia Associated Press.

Întrebat dacă Statele Unite vor riposta, liderul de la Casa Albă a precizat: "Veţi afla".

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat că Donald Trump a fost ţinut la curent despre incidentul aerian. Administraţia de la Washington se consultă cu membrii Congresului despre eventualele măsuri de retorsiune.

Gardienii Revoluţiei din Iran au anunţat doborârea unei drone militare americane care ar fi pătruns în spaţiul aerian iranian, dar Comandamentul Central din SUA (CENTCOM) susţine că aparatul de zbor se afla în spaţiul aerian internaţional, deasupra Strâmtorii Hormuz.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.