22 ianuarie 2020

Donald Trump invocă raţiuni de securitate naţională pentru a evita audierile în procesul din Senatul SUA

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat, miercuri după-amiază, că ar vrea să fie audiat în procesul din Senat, însă acest lucru nu este posibil din raţiuni de securitate naţională, situaţie valabilă şi pentru consilierii prezidenţiali.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat dacă ar vrea să fie audiat în procesul din Senat, Donald Trump a răspuns: "Mi-ar plăcea".

"Mi-ar plăcea acest lucru", a continuat Donald Trump, precizând însă, potrivit agenţiei de presă Reuters, că avocaţii săi nu sunt de acord.

Liderul de la Casa Albă a subliniat că Senatul va trebui să decidă modul în care se va derula procesul, afirmând că ar vrea să audă mărturiile fostului consilier pentru Siguranţă Naţională John Bolton şi secretarului de Stat, Mike Pompeo.

"Cu John Bolton este o problemă de siguranţă naţională. Ştie ce gândesc, ştie ce cred despre unii lideri. Ce se întâmplă dacă dezvăluie ce cred eu despre un anumit lider şi nu este foarte pozitiv?", a precizat Trump, argumentând că situaţia este similară în cazul lui Mike Pompeo.

"Aţi spune că este o prerogativă prezidenţială. Dar eu o consider securitate naţională, sunt raţiuni de securitate naţională. Privilegiu executiv", a subliniat Donald Trump.

Liderii Partidului Democrat (opoziţie) contestă procedura Senatului SUA în procesul contra lui Donald Trump.

Camera Reprezentanţilor, aflată sub controlul opoziţiei democrate, l-a inculpat pe preşedintele Donald Trump pentru abuz de putere şi obstrucţionarea Congresului. Donald Trump este suspectat că ar fi cerut Ucrainei anchetarea fostului vicepreşedinte Joseph Biden, favorit pentru a deveni candidatul Partidului Democrat la funcţia de preşedinte al SUA, şi a fiului acestuia, Hunter Biden.

Senatul va stabili prin majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este vinovat sau nevinovat. În cazul în care Donald Trump va fi găsit vinovat, va fi destituit. Demiterea preşedintelui Donald Trump este improbabilă în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Senatul SUA.