26 septembrie 2019

Donald Trump interzice accesul oficialilor venezueleni în SUA şi sporeşte ajutorul financiar oferit opoziţiei de la Caracas

Marinela Sarbu

Preşedintele american Donald Trump sporeşte sprijinul oferit liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, lăudând liderii latino-americani care îl susţin, stimulând finanţarea de ajutoare umanitare şi împiedicând accesul membrilor guvernului de la Caracas în SUA, potrivit Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Într-o întâlnire care a avut loc în cadrul adunării anuale a liderilor mondiali ai Naţiunilor Unite, Trump le-a spus preşedinţilor din America Latină, care îl recunosc pe Guaido drept preşedintele de drept al Venezuelei, că fac parte dintr-o „coaliţie istorică”.

De mai bine de opt luni încearcă aceştia să-l determine pe Maduro să renunţe la preşedinţie, care a supervizat o prăbuşire economică dramatică şi este acuzat de corupţie, încălcări ale drepturilor omului şi fraudarea alegerilor prezidenţiale din 2018.

Departamentul de Stat a anunţat că va oferi un ajutor umanitar 36 milioane dolari pentru Venezuela pentru a se îndrepta către un program subfinanţat de ONU care vizează strângerea de 223 milioane dolari pentru a ajuta 2,6 milioane de oameni. Ajutoarele anterioare destinate Venezuelei au fost marcate de îngrijorările conform cărora Maduro ar interfera în distribuţia acestora.

„Oferim milioane şi milioane de dolari pentru ajutoarele umanitare, nu că vrem, din punctul de vedere al lui Maduro, ci pentru că trebuie”, a spus Trump în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri după-amiază, "Oamenii mor, nu au mâncare, nu au apă, nu au nimic."

De asemenea, îi acordă lui Guaido 52 de milioane de dolari pentru finanţarea guvernului său paralel - o mare parte din aceştia fiind redirecţionaţi din banii destinaţi anterior ţărilor din America Centrală, a declarat miercuri directorul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), Mark Green.