16 iulie 2018

Donald Trump: Întâlnirea cu Vladimir Putin este "un bun început"

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat că întâlnirea cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, s-a defăşurat "foarte bine" şi este "un bun început".

"Am avut un dialog direct, deschis, profund productiv. S-a desfăşurat foarte bine", a declarat Donald Trump, catalogând întrevederea cu Vladimir Putin drept "un bun început".

"Dezacordurile între ţările noastre sunt cunoscute, iar eu şi preşedintele Putin am discutat pe larg astăzi despre aceste lucruri. Relaţiile noastre nu am mai fost niciodată mai proaste decât acum. Dar situaţia a început să se schimbe de acum patru ore. Chiar şi în timpul tensiunilor Războiului Rece, când lumea arăta cu mult diferit comparativ cu situaţia de acum, Rusia şi Statele Unite au putut menţine un dialog puternic", a adăugat Trump.

Liderul de la Casa Albă a explicat că a abordat în cursul întrevederii problema ingerinţelor ruse în scrutinul din SUA. "Am simţit că mesajul trebuie transmis cel mai bine personal, am vorbit mult despre asta", a spus Trump, fără a oferi detalii.

Donald Trump a subliniat că investigaţia privind ingerinţele ruse a afectat relaţiile între "cele mai mari puteri nucleare din lume", reiterând că echipa sa de campanie electorală nu a avut "niciun contact" cu Moscova.

"Proliferarea nucleară, stoparea acesteia reprezintă cel mai mai important lucru", a insistat Donald Trump.

La rândul său, Vladimir Putin a catalogat "absurde" acuzaţiile privind ingerinţele electorale ruse. "Procurorul special american Robert Mueller poate utiliza un tratat bilateral prin care să facă o solicitare, iar noi îi vom interoga pe indivizii suspectaţi de implicare în infracţiuni", a spus Putin, referindu-se la ancheta din Statele Unite privind ingerinţele Moscovei.