20 iulie 2018

Donald Trump îl invită pe Vladimir Putin să efectueze o vizită la Washington la toamnă/ Reacţia de uimire a directorului naţional al serviciilor de informaţii

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump intenţionează să-l invite pe omologul său rus, Vladimir Putin, să efectueze o vizită la Washington la toamnă, a anunţat Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, potrivit site-ului postului CNN.

Sursă foto: Mediafax

"Preşedintele Trump i-a cerut lui John Bolton (consilierul prezidenţial pentru Siguranţă naţională) să îl invite pe Putin la Washington la toamnă şi discuţiile pe această temă sunt deja în desfăşurare", a anunţat Sanders printr-un mesaj postat joi seară pe Twitter.

 

Aflat la Forumul de Securitate de la Aspen, Colorado, Dan Coats, directorul Serviciilor de informaţii americane, a părut surprins de invitaţia preşedintelui SUA, fiind informat despre acest lucru de către presă.

"Va fi ceva special", a declarat Coats, precizând: "Nu ştiam despre asta".

Oficialul american a mai spus că nu cunoaşte conţinutul conversaţiei private a lui Trump cu Putin din timpul summitului de la Helsinki.

"Este prerogativa preşedintelui", a declarat Coats. "Dacă m-ar fi întrebat pe mine cum ar fi trebuit să fie abordată, aş fi sugerat o cale diferită", a adăugat oficialul în privinţa conversaţiei private între cei doi lideri de stat.

Data exactă a vizitei lui Putin nu a fost confirmată, însă în luna noiembrie în Statele Unite urmează să se desfăşoare alegeri legislative parţiale.

Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că a sugerat că are încredere mai mare în preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, decât în evaluările serviciilor secrete americane privind ingerinţele electorale ruse.

"Eu am încredere în oamenii mei din serviciile de informaţii, dar vă pot spune că preşedintele Putin a fost extrem de puternic în negarea acuzaţiilor", a afirmat Donald Trump după întâlnirea de la Helsinki cu liderul de la Kremlin.

Pe fondul criticilor, Donald Trump a subliniat că îşi menţine "încrederea în oamenii" lui "din serviciile de informaţii" şi a admis că a făcut o eroare în exprimare în cursul conferinţei de presă organizate alături de Vladimir Putin.

Vladimir Putin a mai întreprins vizite în SUA ca preşedinte al Rusiei, inclusiv la New York şi în Texas, dar şi la Casa Albă, în timpul preşedintelui George W. Bush.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.