09 noiembrie 2018

Donald Trump îl contestă pe procurorul special Robert Mueller, care anchetează ingerinţele electorale ruse

Mihai Draghici

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a criticat vineri pe procurorul special Robert Mueller, care coordonează investigaţia privind ingerinţele electorale ruse, denunţând faptul că numirea acestuia în funcţie nu a fost aprobată de Senatul SUA.

Sursă foto: Mediafax

În contextul în care analişti americani contestă procedura demisiei procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidenţiat vineri seară că nici procurorul "controversat" Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA. "Oamenii au o mare nemulţumire acum, dar vedeţi cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcţie? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat", a declarat Donald Trump, potrivit Casei Albe.

Procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.

Demisia lui Jeff Sessions, secretarul american al Justiţiei şi procuror general, a generat semne de întrebare privind continuarea investigaţiei privind ingerinţele electorale ruse, iar politicieni democraţi au avertizat că ar putea izbucni o "criză constituţională". Jeff Sessions i-a transmis sa demisia lui John Kelly, şeful de cabinet de la Casa Albă. "Domnule preşedinte, la solicitarea dv., îmi prezint demisia", a scris Jeff Sessions, lucru care a generat obiecţii ar fi vorba de o demisie. "Înlăturarea lui Jeff Sessions de către preşedintele Donald Trump şi anunţul privind numirea în locul lui a şefului de cabinet al secretarului Justiţiei, Matthew Whitaker, care va fi procuror general interimar, constituie o evoluţie alarmantă privind desfăşurarea activităţilor procurorului special Robert Mueller", comentează NBC News.

În mod normal, în situaţia demisiei procurorului general, interimatul funcţiei este preluat de adjunctul acestuia. Rod Rosenstein, adjunctul procurorului general, probabil va rămâne în funcţie. Până acum, el a monitorizat activitatea Comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller, dar este posibil ca investigaţia privind ingerinţele ruse să fie monitorizată de acum înainte de procurorul general interimar.

În septembrie, Donald Trump l-a criticat dur pe Jeff Sessions, în acel moment procuror general şi secretar al Justiţiei, denunţând atitudinea acestuia faţă de imigraţie şi decizia de recuzare din ancheta privind ingerinţele electorale ruse. "Nu am procuror general, este foarte trist", a declarat Donald Trump într-un interviu acordat Hill TV. Donald Trump a reluat criticile faţă de hotărârea lui Jeff Sessions de a se recuza din investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Preşedintele SUA a subliniat că nu este mulţumit de "multe lucruri" legate de activitatea lui Jeff Sessions. "Nu sunt încântat de ce se întâmplă la frontieră, nu sunt încântat de multe lucruri", a afirmat Trump. În august, Donald Trump a denunţase atitudinea lui Jeff Sessions faţă de investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele ruse şi presupusele contacte cu fosta echipă de campanie republicană. Donald Trump a afirmat, într-un interviu acordat postului Fox News: "Am numit un procuror general care nu a preluat niciodată controlul asupra Departamentului Justiţiei. Jeff Sessions nu a preluat deloc controlul asupra Departamentului Justiţiei, iar acesta este un lucru incredibil. Jeff Sessions s-a autorecuzat, ceea ce nu ar fi trebuit să facă. Ori ar fi trebuit să îmi spună înainte de a-l numi. Chiar şi adversarii îmi spun că Jeff Sessions ar fi trebuit să îmi spună că intenţiona să se autorecuze şi că nu ar fi trebuit să îl numesc în funcţie. A fost numit în funcţie, iar apoi s-au autorecuzat. Am spus: «Ce fel de om este acesta?». Ştiţi care este singurul motiv pentru i-am dat acest post? Pentru că am simţit loialitate, a fost unul dintre susţinătorii mei de la început. A participat la campania electorală. El ştie că nu a existat complicitate cu Rusia".

Jeff Sessions a respins atunci criticile preşedintelui Donald Trump, subliniind că nu va ceda presiunilor politice. "Am preluat controlul asupra Departamentului Justiţiei în momentul învestiturii. Cât timp sunt procuror general, acţiunile Departamentului Justiţiei nu vor fi influenţate inadecvat de considerente politice. Eu cer cele mai înalte standarde, iar în cazul în care nu sunt întrunite, iau măsuri", a spus Sessions.