12 iunie 2018

Donald Trump îi mulţumeşte lui Kim Jong-Un pentru angajamentul în favoarea păcii

Mihai Draghici

Preşedinele SUA, Donald Trump, i-a mulţumit liderului Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pentru angajamentul în favoarea păcii.

"Au fost 24 de ore extraordinare. Mă adresez lumii cu un mesaj de pace, speranţă şi viziune. Le mulţumesc autorităţilor din Singapore, preşedintelui din Coreea de Sud, premierului Japoniei. Îi mulţumesc liderului nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru că face primul pas spre viitorul ţării. Am avut o discuţie onestă şi directă. Schimbarea este posibilă", a spus Donald Trump.

"Suntem pregatiţi pentru o nouă istorie, pentru un nou capitol. Kim Jong-Un are o oportunitate mai mare decât alţii, pentru prosperitatea, pacea şi denuclearizarea completă a Peninsulei Coreea. Implementarea procesului denuclearizării va începe foarte rapid", a explicat Trump.

"Kim Jong-Un vrea să facă acest lucru, deja a început distrugerea unui poligon balistic. Acest proces de pace trebuia început de mult timp, îl facem noi acum. Mulţi pot face război, dar puţini pot face pace, este necesar curaj. Kim Jong-Un va iniţia un proces prin care va face mulţi oameni foarte fericiţi şi le va garanta siguranţa", a spus Trump.

Întrebat de o jurnalistă cum îl poate numi pe Kim Jong-Un "talentat" deşi regimul său a comis numeroase crime, Donald Trump a răspuns că "oricine face faţă unei situaţii de acest gen este foarte talentat - conducerea unei ţări de la 25 de ani, este o persoană foarte specială".

Donald Trump a admis că procesul denuclearizării Coreei de Nord va dura mulţi ani, subliniind că va fi verificat de experţi americani şi internaţionali şi oferind asigurări că Statele Unite nu vor reduce efectivele militare din Coreea de Sud. "Nu reducem nimic deocamdată, poate la un moment dat; avem 32.000 de militari în Coreea de Sud, eu am spus în campania electorală că vreau să îi aduc înapoi acasă, dar deocamdată nu pot. Însă vom limita exerciţiile militare în regiune, ceea ce ne va permite să economisim mulţi bani. Vom verifica procesul denuclearizării, simt că liderul nord-coreean vrea să facă acest lucru, sunt foarte sigur. Am efectuat mult timp exerciţii militare, sunt foarte scumpe, Coreea de Sud contribuie, dar nu sută la sută, astfel că va trebui să discutăm aceste lucruri cu Administraţia de la Seul. Vom avea un nou acord cu Administraţia din Coreea de Sud", a explicat Donald Trump.