24 aprilie 2018

Donald Trump este dispus să îl întâlnească "foarte curând" pe Kim Jong-Un, un om "onorabil"

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a exprimat, marţi seară, disponibilitatea de a se întâlni "foarte curând" cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, pe care l-a catalogat drept "foarte deschis" şi "foarte onorabil".

După întrevederea pe care a avut-o la Casa Albă cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron, Donald Trump a declarat că liderul din Coreea de Nord, Kim Jong-Un, vrea să fie organizat "cât mai curând" summitul bilateral.
 
La rândul său, liderul de la Casa Albă a subliniat că şi el este dispus să îl întâlnească "foarte curând" pe Kim Jong-Un. "Din ce am văzut până acum, (Kim Jong-Un -n.red.) a fost chiar foarte deschis şi foarte onorabil", a spus Trump, citat de Associated Press şi CNN.
 
"Vom avea o întrevedere cu Kim Jong-Un şi se va întâmpla foarte curând. Ni s-a spus direct că nord-coreenii ar vrea ca întâlnirea să aibă loc cât mai curând posibil. Avem discuţii foarte bune", a subliniat preşedintele SUA.
 
Donald Trump a reiterat că va abandona negocierile cu Phenianul dacă îşi va da seama că nu va obţine rezultate. "Poate că întrevederea va fi minunată. Poate că nu va fi. Dacă întrevederea nu va fi corectă şi rezonabilă şi bună, (...) voi părăsi masa negocierilor", a atras atenţia liderul de la Casa Albă.
 
Coreea de Nord a acceptat principiul "denuclearizării complete" în schimbul unor garanţii de securitate, a anunţat recent preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In. Regimul de la Phenian a semnalat deja că suspendă testele atomice şi balistice. "Coreea de Nord exprimă dorinţa denuclearizării totale. Liderii nord-coreeni nu stabilesc nicio condiţie inacceptabilă pentru Statele Unite, precum retragerea trupelor americane din Coreea de Sud. Phenianul cere doar încetarea ostilităţilor politice faţă de Coreea de Nord şi garanţii de securitate", a afirmat preşedintele sud-coreean.
 
Liderul de la Seul nu a exclus posibilitatea semnării unui tratat de pace în acest condiţii. Războiul dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud, din perioada 1950-1953, s-a încheiat printr-un armistiţiu, nu printr-un tratat de pace. "Rămân încă multe obstacole. În primul rând, trebuie să avem un bun început prin summitul Coreea de Nord - Coreea de Sud, iar dialogul va trebui să continue după ce vom vedea rezultatele summitului americano - nord-coreean", a spus liderul de la Seul.
 
Mike Pompeo, directorul în exerciţiu al CIA desemnat secretar de Stat al SUA, s-a întâlnit recent cu liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, pentru a pregăti viitoarea întrevedere cu preşedintele Donald Trump.
 
În discursul rostit la Adunarea Generală ONU în septembrie 2017, Donald Trump avertiza că va "distruge" Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, va asuma "misiunea sinucigaşă" de a ameninţa Statele Unite. "În Coreea de Nord există un regim depravat, o bandă de criminali. Dacă acest om al rachetelor, Kim Jong-Un, se va angaja în misiunea sinucigaşă de a ameninţa SUA, vom distruge total Coreea de Nord", ameninţa atunci Donald Trump.
 
La rândul său, regimul Kim Jong-Un a ameninţat de mai multe ori că poate distruge Statele Unite.