20 decembrie 2018

Donald Trump: După victorii istorice împotriva Stat Islamic, acum este timpul să aducem acasă bravii noştri tineri aflaţi în Siria

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat miercuri seară că Statele Unite au câştigat împotriva reţelei teroriste Stat Islamic şi a venit timpul ca militarii americani din Siria să revină acasă.

Sursă foto: Mediafax

"După victorii istorice împotriva ISIS (Stat Islamic), acum este timpul să aducem acasă bravii noştri tineri", afirmă Trump într-o înregistrare postată pe Twitter.

 

 

"Ne luptăm de mult timp în Siria, sunt preşedinte de aproape doi ani, şi chiar am avansat, şi am câştigat în faţa ISIS, i-am bătut, şi i-am bătut bine. Am recucerit teritorii", a afirmat liderul de la Casa Albă.

Decizia lui Trump, care aparent a luat această hotărâre trecând peste obiecţiile liderilor militari, a fost criticată de numeroşi politicieni de la Washington, inclusiv o serie de republicani, însă retragerea trupelor americane a fost salutată de Moscova, informează cotidianul USA Today

Senatorul republican Lindsey Graham a comunicat că decizia lui Trump reprezintă o "mare victorie pentru ISIS, Iran, Bashar al-Assad al Siriei şi Rusia".

La rândul său, senatorul republican Marco Rubio, a scris pe Twitter că decizia este o "greşeală majoră", luată în pofida sfaturilor Pentagonului.

 

 

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova a salutat decizia preşedintelui SUA, afirmând că aceasta că ar putea contribui la crearea unei "perspective reale pentru o soluţie politică" în Siria.