30 noiembrie 2018

Donald Trump dă asigurări că nu are interese financiare în Rusia

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a afirmat vineri că nu a avut interese financiare în Rusia, criticând din nou investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din anul 2016.

Sursă foto: Mediafax

"Sunt un foarte bun dezvoltator imobiliar, îmi trăiesc viaţa fericit, iar, când văd că ţara mea merge într-o direcţie greşită, decid, în pofida tuturor şanselor, să candidez pentru funcţia de preşedinte, continuând să îmi conduc afacerile în mod foarte legal şi frumos (...)", a declarat Donald Trump prin Twitter.

"Am intenţionat să construiesc ceva în Rusia. Dar nu am investit bani deloc, nu am avut deloc garanţii şi nu am făcut proiectul", a explicat Donald Trump, catalogând din nou drept "vânătoare de vrăjitoare" investigaţia procurorului special Robert Mueller privind ingerinţele electorale ruse.

Donald Trump a declarat că fostul său avocat Michael Cohen este "o persoană slabă, nu foarte inteligentă". "Michael Cohen minte. Minte pur şi simplu pentru a obţine o sentinţă redusă", a spus Trump, citat de NBC News.

Michael Cohen, fostul avocat personal al preşedintelui SUA Donald Trump, a pledat vinovat joi că a minţit în Congres despre un proiect imobiliar din Rusia, în cadrul investigaţiei privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial american. Michael Cohen s-a prezentat în mod surprinzător joi la o instanţă din Manhattan (New York) şi a pledat vinovat în cadrul unui acord cu echipa procurorului special Robert Mueller, care investighează ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusele contacte cu Moscova ale echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.

Michael Cohen a recunoscut că a făcut declaraţii false în cursul audierilor în Congresul Statelor Unite. În septembrie 2017, Michael Cohen a vorbit în Comisia pentru Informaţii din Senatul SUA despre proiectul imobiliar numit "Turnul Trump" din Moscova. Avocatul lui Donald Trump a declarat că "proiectul s-a încheiat în ianuarie 2016", înainte de scrutinul pentru desemnarea candidatului republican în scrutinul prezidenţial din SUA.

În august 2018, Michael Cohen a pledat vinovat pentru alte acuzaţii referitoare la delicte federale asociate companiilor taxi pe care le deţine, fraudelor bancare şi colaborării cu echipa electorală a lui Donald Trump.

Vineri, o instanţă federală din SUA a decis vineri că sentinţa în cazul lui Paul Manafort, fostul director al echipei de campanie a lui Donald Trump, va fi pronunţată în martie 2019.

Donald Trump a trimis recent răspunsurile solicitate în investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte cu Moscova. Anterior, Donald Trump l-a criticat pe procurorul special Robert Mueller, denunţând faptul că numirea acestuia în funcţie nu a fost aprobată de Senatul SUA. În contextul în care analişti americani au contestat procedura demiterii procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidenţiat că nici procurorul "controversat" Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA. "Oamenii au o mare nemulţumire acum, dar vedeţi cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcţie? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat", a declarat Donald Trump.

Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI), Senatul SUA şi Camera Reprezentanţilor anchetează cazul ingerinţelor Rusiei în campania electorală şi presupuse contacte între apropiaţi ai preşedintelui Donald Trump şi oficiali ruşi, iar procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţiile. Cel puţin trei membri ai fostei echipe de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump - Paul Manafort, Rick Gates, George Papadopolous - au fost inculpaţi în investigaţia din SUA privind ingerinţele Rusiei.

Partidul Democrat din Statele Unite a intentat un proces împotriva Rusiei, echipei de campanie electorală a preşedintelui Donald Trump şi site-ului WikiLeaks, denunţând o presupusă conspiraţie pentru perturbarea scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Comisia pentru Informaţii din Camera Reprezentanţilor a dispus încheierea anchetei privind ingerinţele Rusiei, stabilind că nu au existat acţiuni coordonate ale echipei de campanie a preşedintelui Donald Trump cu Moscova.