Donald Trump critică planul Theresei May privind Brexit/ Acordul comercial SUA-Marea Britanie, în pericol/ Guvernul britanic respinge criticile
Mihai DraghiciPreşedintele american Donald Trump, aflat în vizită la Londra, a criticat dur planul Guvernului Theresa May privind Brexit, explicând că liderul britanic nu a ţinut cont de recomandările sale, astfel că Statele Unite probabil vor prefera un acord comercial cu Uniunea Europeană, nu cu Marea Britanie.
Aflat în vizită în Marea Britanie, Donald Trump afirmă, într-un interviu acordat cotidianului The Sun, că planul Theresei May în negocierile cu Bruxellesul pe tema Brexit ar bloca orice viitor acord comercial între Marea Britanie şi Statele Unite. Liderul de la Casa Albă susţine că Theresa May a ignorat sfaturile sale în sensul unei abordări dure în negocierile cu UE, îndreptându-se "în sens invers".
Theresa May tocmai a prezentat un plan privind abordarea în negocierile cu Bruxellesul. Guvernul britanic vrea să obţină o zonă de liber-schimb între Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, au demisionat în semn de protest faţă de acest plan.
"Dacă vor semna un astfel de acord, noi am prefera colaborarea cu Uniunea Europeană, în locul celei cu Marea Britanie, astfel că un tratat (SUA-Marea Britanie -n.red.) probabil ar fi exclus. Dacă fac acest lucru, atunci probabil că acordul britanicilor cu Statele Unite nu va fi făcut", a atras atenţia Donald Trump.
Planul Theresei May "va afecta în mod categoric relaţiile comerciale cu Statele Unite. Din nefericire, vor fi influenţe negative. Noi oricum avem destule dificultăţi cu Uniunea Europeană. Luăm măsuri chiar acum în relaţia cu Uniunea Europeană deoarece nu au tratat Statele Unite corect în relaţiile comerciale", a explicat Donald Trump, care a impus taxe vamale la importurile de oţel şi aluminiu, inclusiv din ţările UE, şi vrea să limiteze importurile de autovehicule din spaţiul comunitar.
Referindu-se la afirmaţiile fostului ministru britanic de Externe, Boris Johnson, care a observat că Donald Trump ar avea o abordare "extrem de dură" în negocierile pe tema Brexit, liderul de la Casa Albă a spus: "Are dreptate. Eu aş fi negociat mult diferit. Chiar i-am spus Theresei May cum să procedeze, dar nu a fost de acord, nu m-a ascultat. A vrut să meargă pe alt drum. Aş spune chiar că a mers în sens invers. Şi este în regulă. Va negocia aşa cum ştie mai bine. Dar este rău ce se întâmplă".
Întrebat dacă el ar fi pregătit să abandoneze negocierile în cazul în care ar fi implicat în procedura Brexit, Trump a declarat: "Absolut. Cred că ceea ce se întâmplă este o situaţie foarte nefericită. Durează prea mult. Ştiţi că acordurile care sunt negociate prea mult nu sunt niciodată bune. (...) Acordul pe care îl negociază (Theresa May -n.red.) este cu mult diferit de cel pe care l-au votat oamenii. Nu acesta este acordul din referendum. Am auzit asta în ultimele trei zile. Ştiu că au fost multe demisii. Prin urmare, multora nu le place".
Donald Trump exprimase dubii privind abordarea Theresei May în problema Brexit şi la summitul NATO de la Bruxelles. "Nu cred că acesta este acordul pentru care au votat britanicii" în referendumul privind ieşirea din Uniunea Europeană.
În pofida criticilor privind strategia adoptată în negocierile pe tema Brexit, Donald Trump a insistat că el consideră în continuare că Theresa May este o "persoană bună". "Eu nu am spus niciodată nimic rău despre ea. Circulă ştiri false. Cred că este o persoană bună. Eu mă înţeleg foarte bine cu ea", a insistat el.
Guvernul Theresa May respinge criticile lui Donald Trump
Guvernul Theresa May a respins criticile preşedintelui Statelor Unite, Donald Trump, privind abordarea în negocierile Marii Britanii cu Uniunea Europeană pe tema Brexit.
"Am ajuns la un acord intern privind propunerea pe care o adresăm Uniunii Europene, o formulă ce reprezintă absolut ceea ce au votat cetăţenii britanici" în referendum. "Au votat pentru preluarea controlului asupra fondurilor noastre, legislaţiei şi frontierelor, iar noi vom face exact acest lucru", a reacţionat Downing Street.
Guvernul Theresa May a prezentat joi planul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, proiectul - contestat atât de politicieni britanici, cât şi de Bruxelles - conţinând prevederi în materie de imigraţie şi relaţii comerciale, precum şi achitarea unor restanţe de 44 de miliarde de euro.
Documentul de 98 de pagini, intitulat "Viitoarea relaţie între Marea Britanie şi Uniunea Europeană", prezintă poziţia Cabinetului Theresa May înaintea noilor sesiuni de negociere programate la Bruxelles în toamnă. Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, şi ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, au demisionat în semn de protest faţă de acest plan.
Imigraţie
Planul prevede încetarea libertăţii de circulaţie între Uniunea Europeană şi Marea Britanie imediat după Brexit. Vizele ar putea face obiectul negocierilor şi viitoarelor acorduri comerciale, precizează Sky News.
Relaţii comerciale
Marea Britanie va ieşi din piaţa unică a UE şi din uniunea vamală, dar ar vrea "un aranjament pentru facilităţi vamale" cu Bruxellesul care să permită decizii britanice în privinţa taxelor vamale şi politici comerciale independente. Guvernul de la Londra vrea o "zonă de liber-schimb pentru produse" la care să participe Marea Britanie şi Uniunea Europeană, prin armonizarea continuă a reglementărilor europene în privinţa mărfurilor, a relatat Financial Times.
Poziţia Marii Britanii a stârnit suspiciuni la Bruxelles şi pentru că, de fapt, sectorul produselor ar fi detaşat de cel al serviciilor. În plus, atitudinea Marii Britanii fragmentează cele patru libertăţi existente pe piaţa unică - circulaţia persoanelor, produselor, serviciilor şi capitalului. Întrebat despre această abordare, un diplomat UE implicat în negocierile pe tema Brexit a declarat: "În niciun caz".
Contribuţii bugetare
Uniunea Europeană a acceptat în principiu să achite restanţe în valoare de 39 de miliarde de lire (44 de miliarde de euro) în momentul ieşirii din Uniunea Europeană. Planul pe tema Brexit prevede posibilitatea continuării contribuţiilor la bugetul comunitar în cadrul unui eventual "acord de asociere".
Suveranitate
Potrivit documentului, Marea Britanie va avea putere legislativă totală după Brexit, iar jurisdicţia instanţelor europene pe teritoriul britanic va înceta. Surse citate de FT afirmau că Londra ar urma să accepte ca instanţele judiciare britanice să acorde "importanţa necesară" deciziilor comunitare în cazurile care au legătură cu reglementările europene. Cu alte cuvinte, deşi Marea Britanie va avea jurisdicţie separată după Brexit, Curtea Europeană de Justiţie va avea ultimul cuvânt în interpretarea reglementărilor bilaterale.