18 iulie 2018

Donald Trump sugerează că Rusia a sistat acţiunile contra SUA / Liderul de la Casa Albă consideră că este dur faţă de Moscova

Mihai Draghici

Preşedintele american, Donald Trump, a afirmat miercuri după-amiază că Moscova a sistat acţiunile împotriva Statelor Unite, deşi serviciile secrete americane atrag atenţia că ingerinţele ruse continuă, liderul de la Casa Albă subliniind că a avut cea mai dură abordare faţă de Rusia.

Sursă foto: Mediafax

Întrebat de jurnalişti miercuri după-amiază, la Casa Albă, dacă Rusia are în continuare acţiuni împotriva Statelor Unite, Donald Trump a răspuns: "Nu".

"Suntem foarte bine, probabil la fel de bine cum a fost cineva vreodată în relaţia cu Rusia. Şi nu a fost niciun preşedinte vreodată la fel de dur cum am fost eu faţă de Rusia", a spus Donald Trump, citat de agenţia Reuters, înaintea unei şedinţe cu membrii Administraţiei de la Washington.

Casa Albă dezminte că Donald Trump ar crede că Rusia nu mai are acţiuni antiamericane

Casa Albă a explicat, miercuri seară, că preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu a negat că Rusia ar avea acţiuni antiamericane, subliniind că liderul SUA a răspuns negativ cererilor jurnaliştilor de a-i adresa întrebări, informează site-ul agenţiei Reuters.

Preşedinţia SUA susţine că este vorba de o neînţelegere. "Preşedintele a răspuns «nu» în sensul că nu răspunde la întrebări", explică Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al Casei Albe.

"Preşedintele şi Administraţia sa depun eforturi pentru a se asigura că Rusia nu se va mai implica în procesul electoral american aşa cum a procedat în trecut. Donald Trump i-a spus clar preşedintelui rus Vladimir Putin să nu se implice în alegerile din SUA", a precizat oficialul citat.

Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că a sugerat că are încredere mai mare în preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, decât în evaluările serviciilor secrete americane privind ingerinţele electorale ruse. "Eu am încredere în oamenii mei din serviciile de informaţii, dar vă pot spune că preşedintele Putin a fost extrem de puternic în negarea acuzaţiilor", a afirmat Donald Trump după întâlnirea cu liderul de la Kremlin.

Donald Trump trebuie să înţeleagă că "Rusia nu este aliatul nostru", a reacţionat unul din liderii Partidului Republican, Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor.

Rusia este responsabilă de "tentative intense, în curs" pentru subminarea democraţiei din Statele Unite, a afirmat Dan Coats, directorul Serviciilor de informaţii americane.

Pe fondul criticilor, Donald Trump a subliniat că îşi menţine "încrederea în oamenii" lui "din serviciile de informaţii" şi a admis că a făcut o eroare în exprimare în cursul conferinţei de presă organizate alături de Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.