17 septembrie 2019

Donald Trump crede că Iranul este responsabil de atacurile din Arabia Saudită

Bianca Pavaluca

Preşedintele american Donald Trump a declarat, luni, că este de părere că Iranul se află în spatele celor două atacuri asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, conform Reuters.

Sursă foto: Mediafax

„Rezerva de petrol din Arabia Saudită a fost atacată. Avem motive să credem că ştim cine este responsabil, dar vom aştepta să aflăm din partea Arabiei Saudite pe cine consideră vinovat de acest atac”, a transmis Donald Trump prin intemediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Atacurile care au vizat rafinării saudite au fost comise cu armament iranian şi nu au fost lansate din Yemen, a anunţat luni seară coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită.

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită afectează aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită, a informat cotidianul Financial Times. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais.

Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului.

De asemenea, preşedintele american a anunţat luni că „nu este o problemă” creşterea preţurilor petrolului în urma atacurilor din Arabia Saudită.

„Nu au crescut foarte mult şi avem o rezervă de petrol strategică, masivă, din care putem lua. Alte ţări pot deveni puţin mai generoase cu petrolul şi readucem preţul la normal. Nu este o problemă”, a declarat Donald Trump.