30 ianuarie 2019

Donald Trump consideră "naive" rapoartele serviciilor secrete din SUA despre programul nuclear iranian

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a catalogat drept "naive" şi "greşite" rapoartele serviciilor de informaţii americane care arată că Iranul nu dezvoltă arme nucleare, liderul de la Casa Albă recomandându-le autorilor documentelor de evaluare să revină "la şcoală".

Sursă foto: Mediafax

"Oamenii serviciilor de informaţii par a fi extrem de pasivi şi naivi în privinţa riscurilor reprezentate de Iran. Greşesc! Când am devenit eu preşedinte, Iranul provoca probleme în tot Orientul Mijlociu, chiar şi în alte zone. De la retragerea din teribilul Acord nuclear iranian, au devenit cu mult diferiţi, dar sunt o sursă de potenţiale pericole şi conflict. Au testat rachete săptămâna trecută, dar se apropie de limită. Economia se prăbuşeşte, iar acesta este singurul lucru care îi reţine. Fiţi atenţi cu Iranul. Poate că oamenii din serviciile de informaţii ar trebui să revină la şcoală!", a transmis Donald Trump miercuri prin Twitter.

Dan Coats, directorul Serviciului Naţional de Informaţii, şi Gina Haspel, directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), au prezentat marţi în Senatul SUA "Raportul de evaluare a riscurilor globale". Potrivit documentului, ameninţarea nucleară reprezentată de Coreea de Nord se menţine, iar Iranul pare să respecte Acordul atomic semnat cu marile puteri şi nu dezvoltă arme atomice.

Donald Trump a dispus retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian, dar, în schimb, pregăteşte un nou summit cu liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un.