Donald Trump condamnă un bombardament comis în Yemen: Arabia Saudită "nu ştie să utilizeze" arme americane
Mihai DraghiciPreşedintele SUA, Donald Trump, a condamnat vehement un atac comis de Arabia Saudită în Yemen cu armament cumpărat din Statele Unite, afirmând că este "oribil" că armata saudită "nu ştie să utilizeze armele" americane, informează site-ul Axios.com.
Arabia Saudită a atacat în august un autobuz, în Yemen, incident soldat cu moartea a 51 de persoane, inclusiv 40 de copii. Surse citate de CNN au declarat că Arabia Saudită a folosit armament american în acest atac.
Întrebat despre acest incident, Donald Trump a declarat: "Cred că este o situaţie teribilă. Urăsc imaginile pe care le-am văzut de la acel atac, acei copii, este pur şi simplu groaznic".
Rugat să spună dacă a fost deranjat că Arabia Saudită a folosit armament american, Donald Trump a precizat: "Deranjat este puţin spus. Practic, este vorba de oameni care nu ştiu să folosească o armă, ceea ce este oribil", a subliniat Trump.
O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită efectuează bombardamente împotriva insurgenţilor huthi din Yemen, care sunt susţinuţi de Iran. Conflictul s-a soldat, potrivit estimărilor ONU, cu peste 16.000 de morţi, inclusiv 10.000 de civili.
Numeroşi lideri ai Partidului Democrat din SUA, dar şi unii congresmeni republicani pledează, pe fondul crizei generate de asasinarea ziaristului disident Jamal Khashoggi, pentru reconfigurarea fundamentală a relaţiilor cu Arabia Saudită, intensificând presiunile asupra Administraţiei Donald Trump. "Chiar şi înaintea presupusei asasinări a jurnalistului Jamal Khashoggi, exista deja o anumită stare de nemulţumire în Congresul SUA faţă de Arabia Saudită, din cauza ororilor împotriva civililor din Yemen. Existau scântei, dar dispariţia lui Jamal Khashoggi a aprins focul", a comentat recent site-ul de ştiri Axios.com.
Senatorul democrat Chris Murphy afirma în septembrie că retragerea susţinerii pentru coaliţia internaţională condusă de Arabia Saudită care efectuează raiduri aeriene în Yemen "ar trebui să fie în centrul argumentaţiei Partidului Democrat în materie de politică externă". După dispariţia jurnalistului Jamal Khashoggi, Chris Murphy a cerut "revizuirea fundamentală" a relaţiilor dintre Statele Unite şi Arabia Saudită. La rândul său, senatorul democrat Bernie Sanders a afirmat: "Este necesar mai mult ca oricând să reevaluăm relaţia SUA-Arabia Saudită şi să ne întrebăm dacă într-adevăr ne sunt urmărite interesele şi valorile". Senatoarea democrată Elizabeth Warren s-a declarat favorabilă opririi vânzărilor de armament americane spre Arabia Saudită şi retragerii susţinerii politice pentru operaţiunile din Yemen.
Apeluri pentru o poziţie dură a Washingtonului faţă de Riyad au apărut şi din partea Partidului Republican. Senatorul Lindsey Graham a declarat pentru postul Fox News că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman "nu va putea fi niciodată un lider de rang global", atrăgând atenţia că, indiferent de poziţia preşedintelui Donald Trump, el va pleda pentru sancţionarea dură a Arabiei Saudite din cauza responsabilităţii în moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.