04 iulie 2019

Donald Trump avertizează Iranul în legătură cu "ameninţările" regimului de la Teheran privind sporirea producţiei de uraniu îmbogăţit

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a avertizat miercuri Iranul să "aibă grijă cu ameninţările", după ce omologul să iranian, Hassan Rouhani, a anunţat că ţara sa îşi va spori producţia de uraniu îmbogăţit dincolo de limita stabilită prin Acordul nuclear cu marile puteri, informează postul CNBC.

Sursă foto: Mediafax

"Iranul tocmai a emis o nouă avertizare. Rouhani spune că vor îmbogăţi uraniu până la «orice nivel doresc» dacă nu apare niciun nou acord nuclear", a transmis Trump pe Twitter.

"Iran, ai grijă cu ameninţările. Ele se pot întoarce împotriva voastră cum nu s-a mai văzut vreodată!", a avertizat liderul de la Casa Albă.

Ianul va creşte stocurile de uraniu îmbogăţit până la ce nivel are nevoie, începând din data de 7 iulie, depăşind limita impusă prin Acordul Nuclear semnat în anul 2015, a declarat miercuri preşedintele iranian Hassan Rouhani.

De asemenea, dacă semnatarii Acordului Nuclear nu îşi îndeplinesc promisiunile şi îndatoririle, preşedintele de la Teheran a transmis că va ordona reluarea activităţii la reactorul nuclear Arak, începând din data de 7 iulie.

Administraţia din Iran a anunţat recent depăşirea limitei stocurilor de uraniu îmbogăţit stabilită prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. "Dacă ţările europene fac ce trebuie, decizia noastră este reversibilă", a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, citat de agenţia IRNA.

În anul 2018, preşedintele Donald Trump a decis retragerea SUA din Acordul atomic semnat de marile puteri cu Iranul. Marea Britanie, Germania, Franţa, China şi Rusia menţin Acordul nuclear cu Iranul. Din cauza sancţiunilor americane, Iranul a avertizat că ar putea renunţa la unele condiţii ale Acordului nuclear, cerând sprijinul Uniunii Europene pentru menţinerea Tratatului.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.