Donald Trump ar putea utiliza poziţia dură faţă de China în campania electorală prezidenţială
Mihai DraghiciAdministraţia de la Beijing consideră că disputa comercială cu Washingtonul poate fi depăşită prin respect reciproc, dar echipa preşedintelui SUA, Donald Trump, ar putea opta pentru abordarea dură faţă de China ca element de campanie electorală în scrutinul prezidenţial din 2020, relatează Reuters.
Preşedintele american, Donald Trump, şi omologul chinez, Xi Jinping, au stabilit în iunie, la summitul G20 din Japonia, să amâne impunerea de noi sancţiuni reciproce şi să continue dialogul pentru ajungerea la un acord comercial, dar, deocamdată, nu s-a stabilit exact când vor fi reluate negocierile şi nici cât se vor mai prelungi.
"Conform acordului la care s-a ajuns la Osaka de către liderii ambelor ţări, echipele de negociere vor relua discuţiile pe teme economice şi comerciale pe baza egalităţii şi respectului reciproc. China consideră că ambele părţi pot găsi o modalitate de a rezolva problemele dacă se ţine cont de preocupările fiecărei părţi printr-un dialog al egalilor", a transmis joi Ministerul Comerţului de la Beijing, citat de site-ul agenţiei Reuters.
Există posibilitatea ca negocierile pentru depăşirea crizei comerciale cu Beijingul să se prelungească până în anul 2020, când în Statele Unite sunt programate alegeri prezidenţiale.
"Cred că ajungem în 2020 înainte de a fi găsită o soluţie la această criză. Cred că acest lucru l-ar ajuta politic (pe Donald Trump -n.red.), deoarece aceasta este realitatea lumii în care trăim", afirmă Steve Bannon, fost consilier pentru Strategii politice al lui Donald Trump. Steve Bannon a pledat pentru o abordare dură faţă de China.
"Donald Trump este primul preşedinte al SUA care a adoptat o abordare dură faţă de China, din cauza acţiunilor comerciale negative ale acestei ţări de-a lungul multor decenii, o poziţie de forţă care va avea ecouri în rândurile alegătorilor preocupaţi de locurile de muncă americane", a declarat Erin Perrine, purtătorul de cuvânt al echipei de campanie electorală a lui Donald Trump.
"Dacă oamenii cred că lucrurile merg în direcţia cea bună, dacă observă continuarea exporturilor agricole - soia şi alte produse din state-cheie în scrutin -, atunci preşedintele va putea spune pe bună dreptate că lucrurile progresează", argumentează Sean Spicer, un fost membru al echipei lui Donald Trump.
Însă opoziţia democrată crede că abordarea lui Donald Trump, un politician republican, ar putea genera vulnerabilităţi în scrutinul prezidenţial.
"De la fermierii din Iowa la locurile de muncă din zona centru-vest, numeroase state l-au susţinut pe Trump cu promisiunea că va câştiga războiul comercial cu Administraţia din China şi va genera locuri de muncă. Până acum, nu a realizat nimic", afirmă analistul Scott Mulhauser, fost consilier al fostului vicepreşedinte Joseph Biden, care ar putea fi adversarul lui Donald Trump în scrutinul prezidenţial din 2020.
Stephen Moore, unul dintre consilierii pe probleme economice ai lui Donald Trump, crede că un acord rapid în disputa cu Beijingul ar fi util înaintea alegerilor. "Poate că acest lucru ne-ar ajuta să trecem de alegeri. Sfatul meu personal pentru Donald Trump ar fi să ajungă acum la un acord şi să adopte o abordare mai dură faţă de China după ce va fi reales", propune Moore.