20 septembrie 2019

Donald Trump anunţă "cele mai dure sancţiuni" contra Iranului, în contextul atacurilor care au vizat rafinării saudite

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat, vineri, noi măsuri împotriva sistemului bancar iranian, afirmând că este vorba de "cele mai dure sancţiuni impuse vreodată unei ţări", informează site-ul cotidianului Le Figaro.

Sursă foto: Mediafax

"Tocmai am sancţionat Banca naţională a Iranului", a declarat Donald Trump vineri după-amiază.

"Este vorba de cele mai dure sancţiuni impuse vreodată unei ţări", a adăugat Donald Trump.

Noile sancţiuni au fost aplicate în contextul în care Statele Unite au atribuit Iranului atacurile care au vizat instalaţii petroliere din Arabia Saudită. Administraţia de la Teheran a negat implicarea în aceste atacuri.

Statele Unite doresc soluţionarea pe cale "paşnică" a crizei generate de atacurile care au vizat rafinării din Arabia Saudită, atribuite Iranului de Washington, a declarat joi seară secretarul de Stat Mike Pompeo, atribuind însă responsabilitatea Iranului. După vizite în Arabia Saudită şi în Emiratele Arabe Unite, Mike Pompeo a declarat că "în regiune există un consens enorm" asupra faptului că Iranul a comis atacurile care au vizat rafinării saudite.

Însă secretarul de Stat a subliniat că Washingtonul nu vrea o confruntare militară. "Am vrea o soluţionare paşnică. Cred că am demonstrat acest lucru. Sper că Republica Islamică vede lucrurile în acelaşi fel", a afirmat Mike Pompeo. Anterior, Mike Pompeo a transmis că "Statele Unite sunt alături de Arabia Saudită", avertizând că "nu va fi tolerat comportamentul ameninţător al Iranului".

Atacurile cu drone care au vizat rafinării din Arabia Saudită au afectat aproximativ jumătate din producţia de petrol saudită. Insurgenţii huthi din Yemen, susţinuţi de Iran, au revendicat atacurile cu drone care au provocat incendii la centrele saudite de rafinare a petrolului din Abqaiq şi Khurais. Administraţia Donald Trump a atribuit atacurile Iranului.

Un eventual atac asupra Iranului comis de Statele Unite sau de Arabia Saudită va genera un "război total", a avertizat joi ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, în contextul tensiunilor internaţionale.