26 iulie 2019

Donald Trump ameninţă cu represalii la "stupiditatea" lui Emmanuel Macron, după ce Franţa a introdus un impozit digital

Mihai Draghici

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat vehement, vineri, decizia Franţei de a impune o taxă care vizează marile companii din domeniul online, avertizând că Washingtonul va riposta la "stupiditatea" preşedintelui Emmanuel Macron.

"Franţa tocmai le-a introdus o taxă digitală marilor companii americane din domeniul tehnologiei informaţionale. Dacă ar trebui să colecteze cineva o astfel de taxă, ar trebui să fie ţara de origine, adică SUA. Vom anunţa în scurt timp acţiuni reciproce substanţiale faţă de stupiditatea lui Macron. Eu am spus mereu că vinul american este mai bun decât cel franţuzesc!", a transmis Donald Trump vineri seară prin Twitter.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a promulgat o lege care prevede inpunerea unei taxe de 3% pe veniturile companiilor digitale precum Facebook sau Amazon. Noul impozit li se va aplica firmelor online care au venituri internaţionale anuale de cel puţin 750 de milioane de euro şi vânzări de peste 25 de milioane de euro în Franţa pentru servicii digitale precum publicitate şi vânzare de produse.

Donald Trump a criticat în mai multe rânduri iniţiativele Uniunii Europene de a sancţiona companii online din Statele Unite precum Facebook, Amazon sau Google (parte a trustului Alphabet). În iunie, liderul de la Casa Albă a criticat-o dur pe Margaret Vestager, comisarul UE pentru Competiţie. "Naţiuni europene vor să profite de pe urma Statelor Unite. Au bariere economice mai rele decât China. Este o femeie în Europa, nu-i voi menţiona numele (...), ea urăşte Statele Unite poate mai mult decât orice altă persoană pe care am cunoscut-o. Ce face ea ţării noastre... Acţionează în judecată toate companiile noastre. Noi ar trebui să dăm în judecată Google şi Facebook şi poate că vom face acest lucru", a afirmat în iunie Donald Trump într-un interviu acordat Fox News.