23 octombrie 2018

Trump anunţă sporirea arsenalului nuclear al SUA

Mircea Olteanu

Preşedintele american Donald Trump a declarat că Statele Unite îşi vor spori arsenalul nuclear pentru a exercita presiuni asupra Rusiei şi Chinei şi a reiterat că este de părere că Moscova a încălcat Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), relatează publicaţia Time.

Sursă foto: Mediafax

Liderul american le-a spus reporterilor de la Casa Albă că Statele Unite îşi vor spori arsenalul "până când oamenilor le vine mintea la cap".

"Este o ameninţare pentru oricine vreţi, include China şi include Rusia şi pe oricine altcineva care vrea să joace acel joc", a declarat Trump.

Rusia "nu a respectat spiritul acelui acord ori chiar acordul", a reiterat liderul SUA.

"Vom spori (arsenalul)", a mai afirmat Trump, adăugând: "Până când le vine mintea la cap. Şi când le va veni, atunci vom fi deştepţi şi ne vom opri. Şi nu doar că ne vom opri, vom reduce (arsenalul), lucru care mi-ar plăcea să-l fac".

Kremlinul a semnalat luni că Rusia va fi nevoită să dezvolte noi tipuri de rachete nucleare. "Este vorba de securitatea strategică. Măsurile de acest fel pot face lumea mai periculoasă", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei. "Retragerea SUA din acest Tratat forţează Rusia să ia măsuri pentru a-şi garanta securitatea. Dacă Statele Unite dezvoltă noi sisteme, sunt necesare măsuri din partea Rusiei pentru restabilirea echilibrului de forţe", a subliniat Peskov.

Statele Unite se vor retrage din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), a anunţat sâmbătă seară preşedintele Donald Trump. Tratatul semnat de Statele Unite cu Rusia prevede interzicerea rachetelor cu raze de acţiune cuprinse între 500 şi 5.500 de kilometri. Donald Trump susţine că Rusia a încălcat acest Tratat, dar Administraţia Vladimir Putin neagă acest lucru şi a acuzat în mai multe rânduri că sistemele balistice instalate de Statele Unite în Europa, inclusiv în România, constituie încălcări ale acordului.