31 iulie 2018

Donald Trump afirmă că este dispus să se întâlnească "oricând" cu preşedintele Iranului, Hassan Rouhani

Mircea Olteanu

Preşedintele SUA, Donald Trump, a declarat că este dispus să se întâlnească cu omologul său iranian, Hassan Rouhani, pentru a discuta despre modalităţile de aplanare a tensiunilor din relaţiile bilaterale, după ce Washingtontul s-a retras din acordul nuclear cu Teheranul, informează BBC News online.

Sursă foto: Mediafax

Liderul de la Casa Albă s-a oferit să se întâlnească cu Rouhani fără "nicio precondiţie" şi "oricând vor ei".

"M-aş întâlni cu oricine. Cred în întrevederi", a declarat Trump în cadrul unei conferinţe comune cu premierul Italiei.

Afirmaţiile conciliatorii ale lui Trump vin la doar câteva zile după ce liderul de la Casa Albă şi preşedintele Iranului s-au ameninţat reciproc.

"În mod cert m-aş întâlni cu Iranul, dacă ar vrea să se întâlnească. Nu ştiu dacă sunt încă pregătiţi. M-am retras din acordul cu Iranul. Era o înţelegere ridicolă. Cred că probabil vor ajunge să vrea să ne întâlnim şi sunt gata să mă întâlnesc oricând doresc", a declarat Donald Trump.

Cu câteva ore înainte ca Trump să facă aceste afirmaţii, Bahram Qasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a declarat că "Statele Unite au demonstrat că sunt complet nestatornice", şi a exclus posibilitatea unui dialog cu Washingtonul.

În urmă cu câteva zile, Rouhani le-a spus diplomaţilor iranieni că SUA ar trebui să înţeleagă că un conflict cu Teheranul ar însemna "mama tuturor războaielor".

Trump a reacţionat dur la afirmaţiile lui Rouhani, avertizând Iranul să nu mai ameninţe niciodată Statele Unite ori altfel va suferi consecinţe drastice.

"Niciodată să nu mai ameninţaţi din nou Statele Unite ori altfel veţi suferi consecinţe cum puţini în istorie au suportat vreodată", a avertizat Donald Trump printr-un mesaj pe Twitter.

"Nu mai suntem o ţară care să suporte vorbele voastre demente de violenţă şi moarte. Atenţie!", a adăugat liderul de la Casa Albă.

 

Iranul şi marile puteri din grupul P5+1 (SUA, Marea Britanie, Franţa, Rusia, China şi Germania) au semnat în 2015 un acord privind programul nuclear iranian. Israelul, un aliat strategic al Statelor Unite, a condamnat vehement Acordul cu Iranul, avertizând că este periclitată pacea globală şi semnalând că va face toate eforturile diplomatice pentru a bloca aplicarea documentului.

Washingtonul a început să reimpună sancţiuni după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a decis retragerea din Acordul nuclear în mai 2018, dar Uniunea Europeană, Rusia şi China au indicat că doresc să menţină înţelegerea.