05 martie 2019

Donald Trump acuză opoziţia democrată de cel mai mare abuz de putere din istoria Statelor Unite

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a acuzat, marţi, opoziţia democrată de "obstrucţionarea justiţiei", atribuindu-i "cea mai mare depăşire a atribuţiilor din istorie", în contextul investigaţiei ample lansate de Camera Reprezentanţilor.

"Este vorba de cea mai mare depăşire a atribuţiilor din istoria ţării noastre. Democraţii obstrucţionează justiţia şi nu vor face nimic. O incursiune mare în căutarea disperată a unei infracţiuni, când de fapt adevărata infracţiune este ce fac democraţii şi ce au făcut!", a afirmat Donald Trump prin Twitter, denunţând o "hărţuire prezidenţială".

Comisia Juridică din Camera Reprezentanţilor a lansat luni o nouă investigaţie care îl vizează pe preşedintele SUA, Donald Trump, şi colaboratori apropiaţi ai acestuia, pentru presupuse acţiuni de obstrucţionare a justiţiei, corupţie şi abuz de putere.

Comisia Juridică a transmis solicitări pentru oferirea de documente către 81 de persoane sau entităţi care au legătură cu preşedintele Donald Trump, oferind termenul-limită de 18 martie pentru a răspunde. Printre persoanele sau entităţile vizate se numără companii ale familiei prezidenţiale, foşti membri ai echipei de campanie electorală şi rude apropiate, inclusiv Donald Trump jr, fiul liderului de la Casa Albă.

În plus, alte trei comisii din Camera Reprezentanţilor solicită Casei Albe şi Departamentului de Stat detalii despre conversaţiile preşedintelui SUA, Donald Trump, cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin. Comisia pentru Informaţii, Comisia pentru Afaceri Externe şi Comisia pentru Monitorizarea activităţilor guvernamentale din Camera Reprezentanţilor le-au cerut lui Mick Mulvaney, şeful interimar al Cancelariei prezidenţiale, şi secretarului de Stat Mike Pompeo stenograme şi alte documente referitoare la discuţiile lui Donald Trump cu Vladimir Putin.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a reiterat luni seară, în contextul anchetei Camerei Reprezentanţilor, că nu a avut contacte cu Rusia în campania electorală, denunţând o "farsă politică". Întrebat dacă va coopera în investigaţia lansată de Comisia Juridică a Camerei Reprezentanţilor, Donald Trump a declarat: "Eu cooperez tot timpul cu toată lumea". "Dar ştiţi ce este frumos? Nu a fost nicio colaborare externă, totul este o farsă. Pe măsură ce îmbătrâniţi, vă daţi seama de acest lucru. Este vorba de o farsă politică", a afirmat Donald Trump.