07 august 2018

Donald Trump a transmis un avertisment pentru partenerii economici ai Iranului

Bianca Pavaluca

Preşedintele american Donald Trump a transmis marţi un avertisment pentru toate ţările care au parteneriate economice cu Iranul, după ce acesta a semnat luni o ordonanţă prin care reimpune sancţiunile contra administraţiei de la Teheran, relatează BBC.

„Oricine face afaceri cu Iranul NU va face afaceri cu Statele Unite”, a declarat preşedintele printr-un mesaj pe Twitter.

„Sancţiunile împotriva Iranului au intrat oficial în vigoare. Sunt cele mai dure sancţiuni impuse vreodată, iar în luna noiembrie vor creşte la alt nivel”, a adăugat preşedintele.

O parte dintre sancţiunile impuse au intrat în vigoare marţi, iar unele mai dure, precum cele legate de exporturile de petrol, vor intra în vigoare în luna noiembrie.

„Cer pace mondială, nimic mai puţin”, a concluzionat Donald Trump în postarea publicată pe Twitter.

Donald Trump a semnat luni după-amiază ordonanţa executivă prin care sunt reintroduse sancţiunile împotriva Iranului, liderul de la Casa Albă denunţând din nou Acordul nuclear "oribil" semnat de marile puteri cu Teheranul.

Preşedintele iranian Hassan Rouhani a denunţat marţi decizia Statelor Unite, afirmând că aceste măsuri reprezintă o formă de "război psihologic" şi au drept scop să "cauzeze discordie în rândul iranienilor".

Legislaţia UE va proteja companiile europene de sancţiunile reintroduse împotriva Teheranului, a declarat un oficial britanic, adăugând că este decizia companiilor dacă continuă sau nu să activeze în Iran.

"Dacă o companie se teme de acţiunile în justiţie şi măsurile de executare luate împotriva acesteia de către o entitate ca răspuns la sancţiunile americane, atunci această firmă poate fi protejată de legislaţia UE", a declarat Alistair Burt, ministru de stat pentru Orientul Mijlociu în cadrul Ministerului de Externe de la Londra.

Decizia Statelor Unite a fost susţinută de prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care l-a felicitat pe preşedintele american Donald Trump pentru „decizia importantă de a reimpune sancţiuni Iranului”.

„Este un moment important pentru Israel, pentru Statele Unite, pentru regiune şi pentru întreaga lume. Convoc ţările europene care vorbesc despre oprirea Iranului să ni se alăture. Este momentul să încetăm discuţiile şi să începem să acţionăm. Statele Unite au făcut asta şi este necesar ca şi Europa să acţioneze la fel”, a declarat Netanyahu.