16 noiembrie 2018

Donald Trump a pregătit răspunsurile cerute în investigaţia privind ingerinţele electorale ruse

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a anunţat vineri că a terminat de scris răspunsurile solicitate în investigaţia privind ingerinţele electorale ruse şi presupusele contacte cu Moscova, dar liderul de la Casa Albă a precizat că scrisoarea nu a fost încă trimisă.

"Tocmai am terminat de scris răspunsurile" la întrebările comisiei conduse de procurorul special Robert Mueller, a declarat Donald Trump, citat de CNBC. Preşedintele SUA a subliniat că răspunsurile nu au fost încă trimise.

"Trebuie să fii mereu atent ce le răspunzi oamenilor care au intenţii rele", a precizat Trump, subliniind că a scris personal răspunsurile. "Avocaţii nu îmi scriu răspunsuri, eu le scriu", a explicat preşedintele SUA.

Donald Trump a reiterat criticile faţă de ancheta referitoare la ingerinţele electorale ruse, catalogând-o drept o "vânătoare de vrăjitoare" prin care "s-au risipit milioane de dolari". "Nu ar fi trebuit să existe deloc o investigaţie a procurorului Robert Mueller întrucât nu s-a comis niciodată nimic rău", a spus Trump.

În urmă cu o săptămână, Donald Trump l-a criticat pe procurorul special Robert Mueller, denunţând faptul că numirea acestuia în funcţie nu a fost aprobată de Senatul SUA. În contextul în care analişti americani au contestat procedura demiterii procurorului general, Jeff Sessions, şi modul în care a fost numit succesorul acestuia, Matt Whitaker, Donald Trump a evidenţiat că nici procurorul "controversat" Robert Mueller nu a fost numit de Senatul SUA. "Oamenii au o mare nemulţumire acum, dar vedeţi cazul lui Mueller, care nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Iar el elaborează un raport de anchetă. Nu a fost confirmat în funcţie de Senat. Whitaker a fost confirmat de Senat. Acum nu are nevoie de asta, dar a fost numit de Senat când era procuror în statul Iowa. Dar Mueller nu a fost confirmat de Senat. De ce nu l-a confirmat Senatul în funcţie? Ar fi trebuit să fie confirmat de Senat. Nu, din cauza tuturor controverselor, nu au vrut să îl aducă în Senat, deoarece este foarte controversat. Din cauza acestor controverse, nu au vrut să îl aducă în Senat", a declarat Donald Trump.

Procurorul special Robert Mueller coordonează investigaţia privind ingerinţele ruse în scrutinul prezidenţial din 2016 şi presupusele contacte ale echipei de campanie a lui Donald Trump cu Rusia.