21 decembrie 2018

Donald Trump a luat singur decizia de retragere a trupelor americane din Siria

Mihai Draghici

Preşedintele SUA, Donald Trump, a luat spontan decizia de retragere a trupelor americane din Siria, fără a se consulta cu principalii consilieri prezidenţiali şi cu ţările aliate, afirmă oficiali citaţi de agenţia Associated Press.

Sursă foto: Mediafax

Conform surselor citate, Donald Trump a luat decizia după o conversaţie prin telefon cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele Turciei i-a amintit lui Donald Trump că a spus în mod repetat că singurul motiv pentru care există o prezenţă militară americană în Siria a fost învingerea reţelei teroriste Stat Islamic. "De ce mai sunteţi acolo?", l-ar fi întrebat Erdogan pe liderul de la Casa Albă.

"Discuţiile la Washington au fost ferme. Toată lumea l-a îndemnat pe Donald Trump să respingă propunerile Turciei", a explicat un alt oficial.

Casa Albă, Departamentul de Stat şi Pentagonul au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă.

Decizia lui Donald Trump de retragere a trupelor din Siria a fost criticată de numeroşi politicieni din Statele Unite, dar şi de ţări aliate. Secretarul american al Apărării, James Mattis, şi-a prezentat demisia.

Preşedintele Donald Trump a justificat decizia retragerii trupelor americane din Siria, argumentând că Statele Unite nu au obligaţia garantării securităţii în Orientul Mijlociu. "Vor Statele Unite să fie jandarmul Orientului Mijlociu, fără a primi nimic deşi plătesc cu vieţi preţioase şi mii de miliarde de dolari pentru a-i proteja pe alţii, care, în aproape toate cazurile, nu apreciază ceea ce facem? Vrem să fim acolo pe termen nelimitat? A venit vremea să lupte şi alţii", a transmis Donald Trump prin Twitter.

"În pofida ştirilor false, Rusia, Iranul, Siria şi mulţi alţii nu sunt fericiţi că Statele Unite se retrag, întrucât acum vor trebui să lupte ei, fără noi, împotriva reţelei teroriste Stat Islamic şi a altora pe care îi urăsc. Eu construiesc cea mai puternică armată din lume. Dacă ne atacă reţeaua teroristă Stat Islamic, vor fi distruşi!", a atras atenţia Trump.

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, pregăteşte retragerea "totală" şi "rapidă" a trupelor americane din Siria, inclusiv a unităţilor implicate în operaţiunile contra reţelei teroriste Stat Islamic, au anunţat miercuri surse citate de CNN. Decizia a fost luată direct de preşedintele Donald Trump, au declarat sursele citate. Este vorba de o schimbare semnificativă a politicii Statelor Unite faţă de Siria. Donald Trump a confirmat hotărârea prin Twitter: "Am învins reţeaua teroristă Stat Islamic în Siria, iar acesta este singurul motiv pentru care eu cred că este necesară prezenţa în această ţară în mandatul meu de preşedinte".

Miercuri seară, Preşedinţia Statelor Unite a anunţat începerea retragerii trupelor americane din Siria.

Statele Unite au aproximativ 2.000 de militari în Siria, cei mai mulţi fiind implicaţi în misiuni de antrenare a grupurilor insurgente care luptă împotriva reţelei teroriste Stat Islamic.