Donald Trump a discutat cu Vladimir Putin despre organizarea unui referendum separatist în Ucraina
Mihai DraghiciPreşedintele SUA, Donald Trump, a discutat cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre posibilitatea organizării unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei, dezvăluie ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov.
"S-a discutat tema referendumului", a declarat vineri Anatoli Antonov, citat de agenţia Associated Press, explicând, fără a oferi detalii, că Vladimir Putin i-a prezentat lui Donald Trump "soluţii concrete" pentru încheierea conflictului separatist din estul Ucrainei.
Casa Albă: Donald Trump nu susţine organizarea unui referendum în estul Ucrainei
Preşedintele SUA, Donald Trump, nu intenţionează să susţină organizarea vreunui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei, a anunţat vineri seară Casa Albă, potrivit site-ului Axios.com.
"Preşedintele Donald Trump nu analizează posibilitatea de a susţine organizarea unui referendum în estul Ucrainei", a comunicat Preşedinţia Statelor Unite.
Casa Albă a făcut precizarea după ce ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a dezvăluit că preşedintele Donald Trump a discutat cu omologul său din Rusia, Vladimir Putin, despre posibilitatea organizării unui referendum în regiunile separatiste din estul Ucrainei.
Conflictul militar din regiunile Doneţk şi Lugansk, între serviciile de securitate ucrainene şi insurgenţi separatişti proruşi, a izbucnit în 2014, după înlăturarea Administraţiei proruse de la Kiev, şi s-a soldat până în prezent cu aproximativ 10.000 de morţi. Acordul de la Minsk, care prevede încetarea ostilităţilor, a fost încălcat în mod frecvent.
Donald Trump a afirmat joi că întrevederea cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost un "succes", subliniind că aşteaptă viitorul summit pentru a începe aplicarea anumitor idei discutate, precum combaterea terorismului, protejarea Israelului şi limitarea proliferării atomice. "Summitul cu Rusia a fost un succes major, cu excepţia opiniei marelui inamic al poporului, presa de tip ştiri false", a afirmat Donald Trump joi, prin Twitter. "Aştept a doua întrevedere, astfel încât să putem începe implementarea unora dintre numeroasele lucruri discutate, inclusiv oprirea terorismului, securitate pentru Israel, proliferarea nucleară, atacurile cibernetice, comerţul, Ucraina, pacea în Orientul Mijlociu, Coreea de Nord şi altele. Există multe soluţii, unele uşoare, altele grele, pentru aceste probleme..., dar toate pot fi rezolvate!", a subliniat Donald Trump.
Rusia a anexat Crimeea în 2014 după organizarea unui referendum separatist în fosta regiune ucraineană.
Donald Trump şi-a atras critici dure pentru că a sugerat că are încredere mai mare în preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, decât în evaluările serviciilor secrete americane privind ingerinţele electorale ruse. "Eu am încredere în oamenii mei din serviciile de informaţii, dar vă pot spune că preşedintele Putin a fost extrem de puternic în negarea acuzaţiilor", a afirmat Donald Trump după întâlnirea cu liderul de la Kremlin.
Donald Trump trebuie să înţeleagă că "Rusia nu este aliatul nostru", a reacţionat unul din liderii Partidului Republican, Paul Ryan, preşedintele Camerei Reprezentanţilor. Rusia este responsabilă de "tentative intense, în curs" pentru subminarea democraţiei din Statele Unite, a afirmat Dan Coats, directorul Serviciilor de informaţii americane.
Pe fondul criticilor, Donald Trump a subliniat că îşi menţine "încrederea în oamenii" lui "din serviciile de informaţii" şi a admis că a făcut o eroare în exprimare în cursul conferinţei de presă organizate alături de Vladimir Putin.
La rândul său, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a afirmat că întrevederea cu omologul său din Statele Unite, Donald Trump, a fost "un succes", marcând începerea unei serii de "schimbări pozitive", informează site-ul agenţiei Associated Press. "Întâlnirea a fost un succes", a declarat Vladimir Putin joi, la o întâlnire cu diplomaţi ruşi.