23 iulie 2019

Donald Trump a discutat cu Imran Khan despre situaţia din Afganistan

Andrei Vacaru

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a discutat luni cu premierul Pakistanului, Imran Khan, despre situaţia din Afganistan şi a declarat că este încrezător că Pakistanul ar putea intermedia o înţelegere privind retragerea trupelor americane din Afganistan, informează France 24.

Sursă foto: Mediafax

Discuţiile dintre cei doi lideri au avut loc luni la Casa Albă. „Cred că Pakistanul ne va ajuta să plecăm din Afganistan”, a declarat Trump.

Preşedintele american a declarat că, în funcţie de rezultatul discuţiilor cu Khan, ar putea să relanseze programul de ajutorare pentru Pakistan, în valoare de 1,3 miliarde de dolari, pe care l-a suspendat anul trecut. De asemenea, Trump s-a oferit să medieze disputa dintre Pakistan şi India în legătură cu regiunea Kashmir.

Relaţiile dintre Statele Unite şi Pakistan s-au deteriorat de la preluarea de către Donald Trump a mandatului de preşedinte. Anul trecut, acesta a declarat că Pakistanul a oferit Statelor Unite „doar minciuni” şi a acuzat Islamabadul că sprijină terorismul, acuzaţii negate de autorităţile pakistaneze. Cu toate acestea, Trump a declarat luni că relaţiile dintre cele două ţări s-au îmbunătăţit.

Khan i-a spus lui Trump că un eventual acord de pace cu talibanii din Afganistan este mai posibil ca oricând.

„Sperăm că în zilele următoare îi vom face pe talibani să discute cu Guvernul afgan şi să ajungă la o înţelegere, la o soluţie de natură politică”, a declarat premierul pakistanez.

Discuţiile dintre cei doi lideri vin pe fondul planului preşedintelui american de a retrage militarii americani din Afganistan. Din punctul de vedere al lui Trump, cooperarea Pakistanului este esenţială pentru ca Afganistanul să nu intre sub controlul grupărilor teroriste precum Stat Islamic.