22 ianuarie 2021

Domnica Manole, preşedinta Curţii Constituţionale din Moldova: Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova

Andreea Soare

Pe 21 ianuarie, Curtea Constituţională din Moldova a decis că Legea propusă de PSMR privind funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova nu este constituţională, iritându-l pe Igor Dodon, care a anunţat proteste de amploare săptămâna viitoare, ca răspuns la decizia CC, anunţă newsmaker.md.

Sursă foto: Profimedia

„De ce Curtea Constituţională joacă în aceste jocuri? Înţeleg că aici sunt judecători care se cred români şi unii au cetăţenia României, dar trebuie să apere interesele moldovenilor, chiar dacă au anumite păreri personale. Argumentele copilăreşti că în cadrul recesământului s-a constatat că 9% sunt ruşi… cine v-a învăţat normele juridice?”, a declarat Dodon, citat de newsmaker.md.

Liderul socialiştilor a declarat că, săptămâna viitoare, ar putea fi organizate proteste în mai multe oraşe, faţă de decizia Curţii Constituţionale.

„Vă jucaţi cu focul. Aceşti marginali de dreapta care umblă cu cuşma lui Guguţă. Nu provocaţi oamenii. Trebuie să ne străduim să păstrăm pacea interetnică. Decizia de ieri va avea consecinţe grave. Mă telefonează colegii din raioane. Nu exclud că săptămâna viitoare vor fi proteste de amploare în majoritatea oraşelor, care se vor uni într-un protest la Chişinău”, a declarat Dodon.

Legea nr.234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcţionarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova prevede că în relaţiile cu autorităţile de stat, administraţia publică, instituţiile publice, precum şi cu întreprinderile şi organizaţiile situate pe teritoriul R. Moldova, limba comunicării verbale şi scrise este limba de stat şi/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică la alegere a cetăţeanului.

„Limbii ruse nu i se conferă statut aparte pe teritoriul Republicii Moldova”, a transmis Domnica Manole, preşedinta CC.

 În 2014, a fost făcut un recensământ în urma căruia s-a constatat că 77,87% din populaţia Republicii Moldova vorbeşte limba română şi doar 9,39% limba rusă.