23 martie 2024

Doi suspecţi din Tadjikistan au fost arestaţi, alţi patru sunt căutaţi, după atacul terorist de la Moscova

Florin Jipa

Doi dintre suspecţii atacului terorist din această seară asupra sălii de concerte Crocus din centrul Moscovei au fost arestaţi în regiunea Briansk din vestul Rusiei, după ce vehiculul lor a fost oprit mai devreme de poliţia locală, se arată pe canalele de Telegram ruseşti.

Sursă foto: X

În timpul opririi, se pretinde că şase persoane de naţionalitate tadjică au ieşit din maşină în încercarea de a scăpa, două fiind reţinute imediat, în timp ce autorităţile încă îi caută pe ceilalţi patru.

Într-o declaraţie din această seară a purtătorului de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, Adrienne Watson, ea confirmă că, de îndată ce au fost primite informaţii la începutul acestei luni cu privire la ameninţarea iminentă a unui atac terorist ISIS împotriva adunărilor civile din capitala rusă Moscova.

Informaţiile au fost furnizate oficialilor ruşi în conformitate cu Directiva 191 (ICD-191) "Datoria de a avertiza" a Comunităţii de Informaţii, în acelaşi timp a fost lansat un avertismentul de călătorie al Departamentului de Stat pe 7 martie.

Înainte de începerea concertului Grupului Picnic, pentru care au fost achiziţionate toate biletele, au intervenit cel puţin cinci terorişti înarmaţi. Au împuşcat oameni la o distanţă mică, conform declaraţiilor martorilor. „Atacatorii aveau în rucsac containere cu combustibil; după atac, l-au vărsat şi i-au dat foc, ceea ce a dus la un incendiu uriaş. Momentan este localizat”, conform autorităţilor moscovite.

Grupul terorist ISIS a revendicat atacul terorist din Moscova, în timp ce multe ţări, printre care şi SUA, au transmis condoleanţe Rusiei. Premierul Poloniei, Donald Tusk, a ordonat Serviciului Secret polonez să se pregătească pentru „consecinţele regionale” extreme ca urmare a atacului terorist de la Moscova.

„ISIS-K a fost fixat asupra Rusiei în ultimii doi ani”, criticându-l frecvent pe preşedintele Vladimir V. Putin în propaganda sa, a spus Colin P. Clarke, analist antiterorism la Soufan Group, o firmă de consultanţă în securitate cu sediul la New York. „ISIS-K acuză Kremlinul că are mâinile pătate de sânge musulman”, făcând referire la intervenţiile Moscovei în Afganistan, Cecenia şi Siria.