06 septembrie 2019

Doi palestinieni au fost ucişi vineri de către forţele israeliene de securitate

Andrei Vacaru

Doi palestinieni au fost ucişi, iar alte 70 de persoane au fost rănite de către forţele israeliene de securitate în timpul protestelor de vineri de la graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza, au anunţat oficiali palestinieni din domeniul sănătăţii, citaţi de Reuters.

Una dintre victime este un tânăr în vârstă de 17 ani, iar cea de-a doua persoană ucisă nu a fost încă identificată. Dintre cele 70 de persoane rănite, 38 au răni provocate de gloanţe, potrivit aceloraşi oficiali.

Un purtător de cuvânt al Armatei israeliene a declarat că peste 6.000 de protestatari s-au aflat la graniţă, unii dintre ei aruncând sticle incendiare. Mai mulţi dintre aceştia au reuşit chiar să treacă de gardul de la graniţă, însă au fost trimişi de către forţele de securitate înapoi în Gaza. Purtătorul de cuvânt nu a comentat acuzaţiile referitoare la moartea celor două persoane.

La graniţa dintre Israel şi Fâşia Gaza au loc proteste săptămânale în ultimele 18 luni. Manifestanţii solicită eliminarea blocadei impuse Fâşiei Gaza de către Israel şi Egipt. Protestatarii mai revendică şi dreptul palestinienilor de a se întoarce în regiunile de unde familiile lor au fost obligate să plece, în timpul fondării Statului Israel, în 1948.

Potrivit autorităţilor palestiniene, cel puţin 210 palestinieni au fost ucişi de la începutul protestelor, în martie 2018.