26 iunie 2019

Doi militari americani, ucişi într-un atac în Afganistan

Marinela Sarbu

Armata americană a anunţat că doi militari au fost ucişi miercuri în Afganistan, la o zi după ce secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a vizitat capitala afgană Kabul, unde a afirmat că Washingtonul speră că se va ajunge la o înţelegere de pace înainte de 1 septembrie, potrivit Associated Press.

Miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, la New Delhi, unde s-a întâlnit cu prenierul indian Narendra Modi, Pompeo a declarat că este la curent cu moartea celor doi militari americani, şi a prezentat condoleanţe familiilor victimelor.

"Mă rog pentru ei, pentru familiile lor şi pentru toţi militarii care erau în jurul lor", a spus Pompeo. "Cred că acest lucru duce acasă la nevoia de a avea succes, corect. Misiunea stabilită pe care am întreprins-o în Afganistan este o reconciliere pentru a reduce nivelul violenţei, pentru a reduce nivelul de risc pentru afgani în general şi riscul pentru membrii serviciilor americane", a adăugat oficialul american.

În anunţul făcut de coaliţia condusă de Statele Unite de la Kabul au specificat doar faptul că doi militari au fost ucişi, fără a oferi vreo explicaţie. Apoi, un oficial american a transmis că cei doi au murit din cauza rănilor suferite după ce fuseseră împuşcaţi în timpul unei lupte, în timp ce se afla într-o misiune de patrulare comună cu forţele afgane. Oficialul nu a fost autorizat să discute detaliile acestuiincident şi a vorbit astfel cu condiţia anonimatului.

Peste 2.400 de angajaţi ai serviciilor americane au murit în Afganistan, după ce coaliţia condusă de SUA a invadat în octombrie 2001 pentru a-i elimina pe talibani şi a-l prinde pe fostul şef al-Qaida, Osama bin Laden, în urma atacurilor din 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite.