30 august 2019

Doi lideri ai FARC fac apel la o nouă ofensivă împotriva Guvernului columbian

Andrei Vacaru

Doi lideri ai Forţelor Armate Revoluţionare din Columbia (FARC) au postat în mediul online un videoclip în care anunţă că vor lansa o nouă ofensivă împotriva autorităţilor columbiene, la trei ani de la semnarea unui acord de pace între Guvern şi FARC, potrivit Reuters.

Cei doi foşti comandanţi ai grupării, cunoscuţi după pseudonimele Ivan Marquez şi Jesus Santrich, au făcut acest anunţ prin intermediul unui videoclip de 32 de minute, postat pe YouTube.

„Aceasta este o continuare a luptei rebelilor, ca răspuns la încălcarea de către stat a Acordurilor de pace de la Havana”, a spus Marquez. El a adăugat că obiectivele grupării sunt instalarea unui guvern care promovează pacea, lupta împotriva corupţiei şi taxarea multinaţionalelor şi companiilor care iau parte la activităţi economice ilegale.

În replică, preşedintele Columbiei, Ivan Duque, a anunţat că oferă o recompensă de trei miliarde de pesos (863.000 de dolari) pentru orice informaţie care poate duce la capturarea celor doi. „Am solicitat crearea unei unităţi speciale pentru capturarea acestor criminali”, a spus acesta.

Potrivit site-ului agenţiei DPA, Duque a acuzat joi autorităţile din Venezuela că au permis ca foşti membri ai FARC să se stabilească pe teritoriul său şi să plănuiască noi atacuri împotriva forţelor columbiene. El a spus că acest grup nu reprezintă o nouă mişcare de gherilă, ci „o bandă de terorişti traficanţi de droguri care sunt găzduiţi şi sprijiniţi de regimul dictatorial al lui Nicolas Maduro”.

El a adăugat că i-a solicitat liderului opoziţiei din Venezuela, Juan Guaido, sprijinul pentru prinderea celor doi.

Acordul de pace între FARC şi autorităţile din Columbia din anul 2016 a pus capăt unei insurgenţe de cinci decenii în urma căreia au decedat aproximativ 260.000 de persoane, iar câteva milioane de oameni au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele.