05 septembrie 2018

Doi cetăţeni ruşi au fost acuzaţi pentru tentativă de omor în cazul Skripal, în Marea Britanie

Bianca Pavaluca

Autorităţile din Marea Britanie au anunţat că au „suficiente dovezi” pentru condamnarea a doi cetăţeni ruşi, acuzaţi că au încercat să îl omoare pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, relatează BBC şi The Telegraph.

Sursă foto: Mediafax

Autorităţile de la Scotland Yard au strâns „suficiente dovezi” împotriva a doi cetăţeni ruşi, Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov, în ceea ce priveşte otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok în oraşul Salisbury în luna martie.

Cei doi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au folosit cel mai probabil nume false.

„Sunt suficiente dovezi pentru a da un prospect realist în ceea ce priveşte condamnarea lor. Este clar în interesul public ca Alexander Petrov şi Ruslan Boshirov să fie condamnaţi”, a declarat Sue Hemming, directorul Crown Prosecution Service (CPS).

Acuzaţiile includ tentativă de omor asupra lui Serghei Skripal, a Iuliei Skripal şi a lui Nick Bailey, folosirea agentului Noviciok contrar Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice şi vătămare corporală asupra lui Serghei şi Iuliei Skripal.

Nick Bailey este un agent de poliţie care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în timpul operaţiunii de salvare a celor doi în Salisbury.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani şi fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviţi cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie.

CPS a anunţat că nu va începe procesul de extrădare din Rusia a celor doi suspecţi. A fost emis un mandat european de arestare pe numele lor.

„Nu vom începe un proces de extrădare cu Rusia pentru cei doi bărbaţi, deoarece Constituţia rusească nu permite extrădarea cetăţenilor săi”, a declarat Sue Hemming.

Conform raportului emis de Poliţia Metropolitană, cei doi ruşi au zburat din Moscova în data de 2 martie, ajungând în Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick.

Aceştia au stat la hotelul City Stay din Bow Road, în estul Londrei şi au plecat spre Salisbury în data de 4 martie, unde au contaminat clanţa uşii lui Serghei Skripal cu agent Noviciok. Au părăsit Marea Britanie în data de 5 martie, de pe aeroportul Heathrow.

Cei doi suspecţi au călătorit de mai multe ori în Marea Britanie, cu aceleaşi paşapoarte.

În cadrul unei percheziţii a camerei de hotel în care au stat cei doi, poliţiştii au găsit reziduuri de agent neurotoxic.

Anunţul făcut miercuri privind identitatea celor doi va creşte tensiunile dintre Marea Britanie şi Rusia, în contextul în care incidentul a stârnit o criză diplomatică atât între cele două ţări, cât şi la nivel internaţional.

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru atacul cu agent neurotoxic Noviciok, creat de către armata sovietică în perioada anilor 1970-1980. Autorităţile de la Moscova au negat în mai multe rânduri implicarea în incident.