09 august 2019

Distrugătorul american USS Porter (DDG-78), trimis pentru a confirma sprijinul SUA pentru aliaţii NATO, a ajuns joi în Marea Neagră

Mircea Olteanu

Distrugătorul american USS Porter (DDG-78) a tranzitat joi Strâmtoarea Bosfor, intrând în Marea Neagră, cu scopul consolidării "stabilităţii regionale" prin cooperarea cu aliaţii din cadrul Alianţei Nord-Atlantice şi pentru a confirma sprijinul Statelor Unite pentru partenerii din regiune.

Sursă foto: Mediafax

USS Porter, distrugător de clasă Arleigh Burke, este a şasea navă americană care intră în Marea Neagră în cursul acestui an, informează site-ul U.S. Naval Institute (USNI) News.

 

 

"Operaţiunile navale pe care le desfăşurăm în Marea Neagră cu aliaţii şi partenerii noştri menţin relaţiile puternice care sunt necesare pentru stabilitatea regională", afirmă viceamiralul Lisa M. Franchetti, comandantul Flotei a 6-a a SUA.

Forţele Navale american şi-au sporit prezenţa în Marea Neagră după anexarea regiunii Crimeea de către Rusia, în 2014.

 

 

Nava USS Porter, staţionată la baza Rota, Spania, desfăşoară misiuni navale în zona de operaţiuni a Flotei a 6-a a SUA în sprijinul intereselor de securitate ale SUA în Europa. Forţele navale americane desfăşoară misiuni navale de rutină în Marea Neagră în concordanţă cu dreptul internaţional şi Convenţia de la Montreux, se mai arată într-un comunicat al autorităţilor militare americane.

Distrugătorul american va întreprinde iniţial o vizită în portul Varna din Bulgaria, în perioada 9-11 August, cu ocazia Zilei Marinei bulgare.

 

O navă militară rusă monitorizează acţiunile distrugătorului american USS Porter în Marea Neagră

Distrugătorul rus Smetlivy monitorizează distrugătorului american USS Ross, care se află în Marea Neagră, a anunţat Ministerul Apărării de la Moscova, informează agenţia de ştiri Tass.

"Flota Mării Negre a început să monitorizeze (distrugătorul) USS Portter după ce a intrat în partea de sud a Mării Negre pe 8 august", se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de minister.

"Nava Smetlivy din Flota Mării Negre a primit sarcina să monitorizeze direct acţiunile navei americane în Marea Neagră", au precizat autorităţile ruse.