12 iunie 2024

Disputa PATRIOT se mută în CSAT

Florin Jipa

Preşedintele Iohannis a convocat şedinţă CSAT pentru săptămâna viitoare. CSAT va analiza livrarea unui sistem de rachete PATRIOT către Ucraina. România are patru sisteme PATRIOT şi a mai comandat încă trei.

Sursă foto: MApN

Şedinţa CSAT va fi convocată săptămâna viitoare, joi, pentru a discuta despre sistemul PATRIOT solicitat de Ucraina din partea României. „Problema este de actualitate, cu siguranţă”, spune preşedintele Klaus Iohannis.

Alte teme pe agenda reuniunii sunt: Obiectivele României pentru Summitul NATO din 2024; Forţele şi mijloacele Armatei României ce pot fi puse la dispoziţie pentru misiuni externe în 2025; Stadiul şi perspectivele conflictului din Ucraina. Implicaţii pentru România; Avizarea solicitărilor pentru obţinerea autorizării de utilizare a echipamentelor de infrastructură 5G.

Zilele acestea, România operaţionalizează al doilea sistem PATRIOT, în cadrul exerciţiului Ramstein Legacy 24 (RALY24), din domeniul apărare aeriană şi antirachetă integrată (Integrated Air and Missile Defense - IAMD), ce se desfăşoară la Şcoala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia, având planificate trageri de luptă în perioada 10-14 iunie.

România a cumpărat şapte sisteme PATRIOT, cu aproximativ 4 miliarde euro, a primit patru baterii din care a operaţionalizat doar una, a doua fiind în curs. Cele şapte sisteme PATRIOT au 28 lansatoare M903, fiecare putând transporta şi lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE.

România a lansat până acum o singură rachetă. A achiziţionat odată cu sistemele PATRIOT şi 56 rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T) şi 168 rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE). Între timp, a mai semnat un contract de 1 miliard de euro pentru a achiziţiona 200 rachete PAC-2.

La finalul lunii mai, a avut loc ceremonia de învestire a noului şef al Statului Major al Forţelor Aeriene, generalul-maior Leonard-Gabriel Baraboi, unde ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, i-a dat sarcina de a operaţionaliza cât mai repede toate sistemele PATRIOT.

După ce preşedintele Iohannis a declarat, pe 7 mai, vorbind la Washington după o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden despre posibilitatea cedării unui sistem PATRIOT Ucrainei, în România a început disputele pe subiect, care au fost imediat politizate.  

Premierul Ciolacu, fără să se consulte cu preşedintele, a declarat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve. Pe urmă a ieşit chiar Tîlvăr să ne spună că toate bateriile PATRIOT sunt indispensabile pentru apărarea României.

Surse militare ne-au spus că sunt două curente la MApN. Unul consideră că Ucraina nu poate rezista mult timp agresiunii Rusiei, în condiţiile în care sprijinul militar din Occident se poate reduce în urma alegerilor ce ar modifica scena politică. Statele Unite au oprit transferul de arme mai bine de şase luni, după ce proiectul de lege cu finanţarea în anul fiscal 2024 a fost blocat în Congres. Şi alegerile anticipate din Franţa ar putea schimba majoritatea favorabilă sprijinirii Ucrainei. Această grupare doreşte ca România să folosească toate mijloacele pentru a-şi consolida capacitatea de apărare. De altfel, şi generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării, a avertizat pe 22 mai că există riscul „escaladării conflictelor, inclusiv a celor de natură militară”, iar România trebuie să accelereze înzestrarea forţelor de apărare.

Un alt grup consideră că interesul vital al României este ca Ucraina să reziste pentru a nu avea graniţă comună cu Rusia şi în cazul acesta ar trebui să ajutăm ţara vecină cu cât mai multe sisteme de armament, pe modelul Poloniei şi al statelor baltice.

Până la urmă, însă, va fi o decizie politică ce va ţine cont de mai mulţi factori. Pe lângă cel militar, care este important, un alt factor este legătura specială cu Statele Unite care au în acest moment cei mai mulţi militari dislocaţi în România.

Până acum am ajutat Ucraina pe furiş, suntem singura ţară din lume care a secretizat ajutoarele. Efortul financiar al României pentru ajutorarea Kievului a fost unul mic, în toate statisticile apărem pe ultimele locuri.

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, spune că sistemul PATRIOT este indispensabil. Dar nu explică de ce dacă este o urgenţă aşa de mare, primul sistem a fost primit în 2020 şi operaţionalizat aproape patru ani mai târziu.

Oricum, până se decid politicienii şi generalii ce fac cu sistemul PATRIOT, Statele Unite au anunţat că vor transfera ele de urgenţă o baterie PATRIOT Ucrainei. Bateria este deja dislocată în Ucraina şi după o revizie tehnică va ajunge la Kiev. O altă baterie a fost transferată de Germania, care a cheltuit doar în acest an peste 7 miliarde euro pe ajutoarele militare acordate Kievului. În total, Ucraina va avea şase sisteme PATRIOT.