09 februarie 2021

Directorul Institutului Cantacuzino: Institutul nu poate face vaccinuri anti-COVID fără linie de producţie nouă. Vaccinul gripal, cel mai rezonabil termen este anul viitor

Florin Jipa

Generalul de brigadă Florin Oancea, comandantul Institutului Cantacuzino, a declarat, astăzi, la postul de televiziune Antena 3, că nu se poate realiza un vaccin anti-COVID-19 la Institut fără achiziţia unei linii de producţie nouă.

Sursă foto: Institutul Cantacuzino

Prim-ministrul Florin Cîţu anunţase, în urmă cu o săptămână, că România ar putea produce un vaccin anti-Covid: "Vom încerca să producem vaccinul la Cantacuzino".

De altfel, Institutul Cantacuzino a răspuns şi la o solicitare a Monitorului Apărării şi Securităţii, în care ni se explica că: „Vaccinul de la  Astra Zeneca  se bazează pe vectori adenovirali, care transportă informaţia genetică corespunzătoare proteinei Spike SARS-CoV-2. Producerea de vector se bazează ca tehnologie de producţie pe culturi de celule. La ora actuală, capacităţile  de producţie ale Institutului „Cantacuzino” sunt bazate, ca tehnologie, pe ouă embrionate, fiind gândite pentru virus gripal şi, ca urmare, nu sunt adecvate acestui tip de vaccin.”

Referitor la vaccinul gripal Trivalent, generalul Oancea a spus că cel mai rezonabil termen pentru producerea acestuia ar fi anul viitor. La finalul anului trecut, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, declarase că de anul acesta se va începe producţia vaccinului Trivalent. Este cel puţin a treia amânare a începerii producţiei vaccinului gripal la Cantacuzino.

Florin Oancea a justificat că începerea producţiei depinde de achiziţia unor noi echipamente.

Generalul Oancea a mai spus că în acest moment la Cantacuzino lucrează 700 de persoane, dar doar 300 dintre aceştia sunt la partea de producţie a vaccinurilor.

Citeşte şi:

Institul Cantacuzino, bilanţ la un an de pandemie: a realizat peste 150.000 de teste. În 2021, Institutul va primi 10 milioane de euro, conform ministrului Ciucă