12 februarie 2024

Directoratul Principal de Informaţii Militare din Ucraina: Iran şi Hezbollah antrenează, în Siria, operatorii ruşi de drone

Andreea Soare

Iranul şi Hezbollah antrenează operatorii ruşi de drone în Siria, crede Directoratul Principal de Informaţii din Ucraina, scrie Kyiv Independent. Potrivit Ucrainei, ruşii sunt pregătiţi de iranieni pentru a lupta în Ucraina.

Sursă foto: X

Se pare că antrenamentele au loc la Baza Aeriană Shayrat, din Siria.  Cursurile parcurse de ruşi includ antrenamente pe sistemele Shahed 136 şi pe dronele Ababil-3.

Dronele Shahed 136 au fost intens folosite în Ucraina de către ruşi. Dronele Ababil, dezvoltate de Iran, pot fi folosite atât pentru misiuni de recunoaştere, cât şi pentru misiuni de luptă.

Antrenamentele ruşilor ar fi conduse de un comandant al Hezbollah, Kamal Abu Sadiq, care este specializat în producerea şi mentenanţa dronelor. Antrenamentele sunt dedicate atât ruşilor, cât şi mercenarilor sirieni pe care Moscova ar plănui să îi trimită în Ucraina, în viitor.

Sirienii nu sunt singurii cetăţeni străini pe care Kremlinul îi foloseşte în războiul din Ucraina. Recent, au apărut informaţii că Moscova a recrutat în jur de 15.000 de nepalezi pentru aceleaşi scopuri.

Atât Moscova, cât şi Damasc păstrează relaţiile cu Teheranul, care nu doar că furnizează echipamente militare Rusiei, ci susţine şi grupurile militante din Liban, Siria, Irak şi Yemen.