31 octombrie 2018

Diplomatul norvegian Geir Pedersen va prelua funcţia de emisar al Naţiunilor Unite pentru Siria

Teodora Marinescu

Diplomatul norvegian Geir Pedersen va prelua funcţia de emisar al Naţiunilor Unite pentru Siria, a transmis marţi secretarul general ONU, Antonio Guterres, Consiliului de Securitate, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Sursă foto: Mediafax

Mai multe surse diplomatice, care au vorbit în condiţii de anonimitate, au declarat că Pedersen, care în prezent este ambasadorul Norvegiei în China, a primit deja aprobarea celor cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU (Rusia, China, SUA, Franţa şi Marea Britanie). Anterior, Gier Pedersen a îndeplinit funcţia de ambasador al Norvegiei la ONU.

"În luarea acestei decizii, m-am consultat inclusiv cu Guvernul sirian. Domnul Pedersen va susţine părţile din Siria prin încurajarea unei soluţii politice credibile care întâlneşte aspiraţiile democratice ale oamenilor din Siria", a informat Guterres în scrisoarea adresată Consiliului de Securitate ONU.

În prezent, Naţiunile Unite depun eforturi pentru formarea unei comisii care să elaboreze o nouă constituţie în Siria.

De Mistura a informat Consiliul de Securitate ONU, vineri, că Siria vrea ca Naţiunile Unite să asigure condiţiile de elaborare a unei noi constituţii, fără a implica o a treia comisie.

Pedersen îl va înlocui pe Staffan de Mistura, care a anunţat recent că se va retrage din funcţia de emisar ONU pentru Siria la sfârşitul lunii noiembrie.

Staffan de Mistura a îndeplinit funcţia de emisar ONU pentru Siria în ultimii patru ani, fiind a treia persoană care a deţinut această funcţia încă de la izbucnirea conflictului sirian.

Predecesorii acestuia, fostul secretar general ONU, Kofi Annan şi diplomatul algerian Lakhdar Brahimi , au demisionat după ce discuţiile privind soluţionarea conflictului din Siria au ajuns în impas.