11 iulie 2018

Diplomatul iranian arestat în Germania în investigaţia antiteroristă a fost inculpat

Mihai Draghici

Diplomatul iranian arestat în Germania pentru implicarea într-un complot terorist a fost pus sub acuzare, informează site-ul agenţiei Associated Press.

Assadollah Assadi, diplomat la Ambasada Iranului din Viena, este acuzat că a organizat atacul care viza reuniunea unui grup de opoziţie iranian, în Paris.

Autorităţile belgiene au dejucat un atac terorist care viza o reuniune politică din Franţa la care participau zeci de mii de persoane, mai mulţi suspecţi, inclusiv un diplomat iranian, fiind arestaţi. Doi iranieni au fost arestaţi de autorităţile belgiene în localitatea Woluwe-Saint-Pierre. În maşina suspecţilor au fost găsite materiale pentru fabricarea unei bombe. "În cadrul investigaţiei, Amir S., născut pe 26 aprilie 1980, şi soţia sa, Nasimeh N., născută pe 20 septembrie 1984, cetăţeni belgieni de origine iraniană, au fost arestaţi preventiv şi sunt inculpaţi pentru tentativă de asasinat de tip terorist", a anunţat luni Parchetul federal belgian. Un complice al celor doi a fost arestat în Franţa.

Atentatul viza o conferinţă a grupului politic Poporul Mujahedinilor din Iran, potrivit unor surse citate de site-ul Ynetnews.com. "Aproximativ 25.000 de persoane au fost prezente la această conferinţă", desfăşurată pe 30 iunie la periferia Parisului, au anunţat procurorii belgieni. La reuniunea vizată de complotul terorist a participat inclusiv Rudy Giuliani, avocatul preşedintelui SUA Donald Trump.

Ministerul iranian de Externe i-a convocat pe ambasadorii Franţei şi Belgiei, precum şi pe însărcinatul cu afaceri german pentru a oferi explicaţii în legătură cu arestarea unui diplomat iranian în Germania în cadrul unei investigaţii antiteroriste.