29 noiembrie 2023

Din 1 decembrie, spaţiul aerian al României va fi apărat de aeronave F-16 din România şi Turcia, Eurofighters din Germania şi un sistem antiaerian MAMBA din Franţa

Florin Jipa

NATO a anunţat ţările care vor participa la apărarea colectivă a spaţiului aerian din estul Europei. Avioane de luptă din Belgia, Franţa, Germania, Polonia şi Turcia vor prelua sarcinile NATO de poliţie aeriană pe flancul estic al Alianţei începând cu luna decembrie.

Sursă foto: NATO

„Salut desfăşurarea de către aliaţii noştri a unor avioane de luptă suplimentare pentru misiunile de poliţie aeriană ale NATO", a declarat purtătorul de cuvânt interimar al NATO, Dylan White. „Aceste desfăşurări sunt o demonstraţie a capacităţii şi hotărârii de a ne proteja oamenii şi teritoriile. În urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, acest lucru este mai important ca niciodată. Forţele aeriene ale NATO rămân pregătite să răspundă oricărei ameninţări din orice direcţie".

În regiunea Mării Negre, patru avioane Eurofighter germane vor lucra alături de Forţele Aeriene Române, precum şi patru avioane F-16 turceşti pentru a păzi cerul României. Acestea sunt susţinute de un sistem francez de apărare aeriană de suprafaţă "MAMBA" desfăşurat la Capu Midia.

În regiunea baltică, patru avioane F-16 belgiene şi patru avioane franceze Mirage 2000-5 vor proteja spaţiul aerian al NATO de la baza aeriană Šiauliai din Lituania, susţinute de patru avioane F-16 poloneze care zboară de la baza aeriană Ämari din Estonia. Italia va continua desfăşurarea a patru avioane F-35 la baza aeriană Malbork din Polonia în 2024.

Ca răspuns la războiul total al Rusiei împotriva Ucrainei, NATO şi-a consolidat substanţial apărarea aeriană în partea de est a Alianţei, inclusiv cu mai multe avioane de luptă, zboruri de supraveghere şi apărare aeriană la sol.

Avioanele ruseşti se apropie adesea de spaţiul aerian al NATO fără a utiliza transpondere, fără a comunica cu controlul traficului aerian sau fără a depune un plan de zbor. În fiecare an, avioanele NATO interceptează, în medie, câteva sute de avioane militare ruseşti în apropierea spaţiului aerian aliat.