Dilema SUA: nu vor ca Iranul să obţină arme nucleare, dar diplomaţia nu funcţionează. John Kirby: Opţiunea militară este pe masa preşedintelui
Florin JipaDirectorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Rafael Grossi, a declarat pe 18 ianuarie, la Davos, că în urma recentelor anchete asupra unui număr de situri de cercetare nucleară din Iran, anchetatorii cred acum că guvernul iranian a produs suficient uraniu puternic îmbogăţit pentru a construi mai multe focoase nucleare cu randament scăzut şi mediu, arată Bloomberg.
Acest lucru intră în contradicţie cu politica Statelor Unite şi a Israelului care au declarat că nu vor permite regimului de la Teheran să dispună de arme nucleare, în condiţiile în care Iranul şi-a creat o reţea de grupuri teroriste în Yemen, Irak, Siria, Liban şi Palestina.
În acest moment, agenţia ONU IAEA consideră că Iranul are aproximativ 125 kg de uraniu îmbogăţit la 60%, ceea ce i-ar permite să construiască bombe nucleare de nivel tactic.
Aflat la canalul de ştiri francez LCI (La Chaîne Info), John Kirby, amiral în rezervă, purtător de cuvânt la Consiliul Securităţii Naţionale al SUA, a declarat, referitor la Iran, că opţiunea militară este pe masa preşedintelui, în condiţiile în care Teheranul avansează cu producerea armei nucleare, iar diplomaţia nu funcţionează.
Israelul şi Statele Unite au declarat în repetate rânduri că nu vor permite Iranului să dezvolte arme nucleare, dar acest lucru nu a împiedicat Teheranul să meargă mai departe cu acest proiect, care pune ţara pe un curs de război cu Israelul.
În iunie 2023, Secretarul de Stat american Antony Blinken preciza, la Washington, că administraţia Biden consideră Iranul principala ameninţare la adresa Israelului şi că nu-i va permite niciodată să se doteze cu arma nucleară: „Dacă Iranul respinge calea diplomaţiei, atunci, aşa cum preşedintele Biden a spus clar în multe rînduri, nu îndepărtăm nicio posibilitate pentru a ne asigura că Iranul nu va obţine arme nucleare”, transmitea Hotnews.
Teheranul merge pe acelaşi drum cu Phenianul, care nu a luat în considerare ameninţările verbale şi sancţiunile economice pentru a deveni o putere nucleară. Iranul s-a folosit de concentrarea Statelor Unite pe războiul declanşat de Rusia în Ucraina şi pe acţiunile grupurilor extremiste pe care le controlează în Orientul Mijlociu, Hamas, Hezbollah, Houthi, Jihadul Islamic etc, pentru a-şi accelera programul nuclear.
În acest moment, Statele Unite şi Uniunea Europeană se află într-un conflict hibrid cu aşa-zisa axă a răului, formată din Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran şi mulţi analişti consideră că agresiunea Rusiei în Ucraina, atacul Hamas asupra Israelului, accelerarea programului nuclear iranian şi în viitor atacarea Taiwanului de către China sunt toate conectate şi fac parte dintr-un plan al statelor totalitare de a ieşi de sub umbrela actualei ordini mondiale garantate de Carta ONU.