07 septembrie 2022

Die Welt: Cancelarul Scholz nu vrea tancuri Leopard 2A7 pentru Ucraina

Florin Jipa

Sursă foto: Twitter

Producătorul german Krauss-Maffei Wegmann a comunicat că este pregătit să livreze Ucrainei 100 de tancuri Leopard 2A7, împreună cu piese de schimb şi un program de pregătire, pentru 1,55 miliarde euro, dar cancelarul german Olaf Scholz nu ar fi de acord, conform publicaţiei Die Welt.

Solicitarea pentru tancuri Leopard a venit, încă din aprilie, chiar de la premierul ucrainean Denys Shmygal, conform uawire.org. În acel moment, compania Krauss-Maffei Wegmann fusese de acord cu livrarea a 100 de tancuri, primul urmând să fie trimis Ucrainei în 36 de luni de la semnarea contractului.

Acest contract nu ar fi ajutat Ucraina în acest război, dar ar fi întărit capacitatea de apărare a ţării vecine în următorii ani, pentru descurajarea unor noi atacuri din partea Rusiei.

De altfel, cancelarul Olaf Scholz a declarat la finalul lunii august că Germania nu va livra arme Ucrainei care ar putea fi folosite pe teritoriul Rusiei. Declaraţia a venit după ce presa germană şi ucraineană relatase că rachete JFS-M, pentru sistemele HIMARS, MLRS şi MARS II, care au bătaia de până la 499 km, ar fi fost transferate Ucrainei.